Bilim / Teknoloji

iOS 18 resmî olarak tanıtıldı: Yenilikler neler?

11 Haziran 2024 08:38

Apple, WWDC 2024 etkinliğinde iOS 18’I resmi olarak tanıttı. Yeni iOS sürümü, çok sayıda önemli yenilikle birlikte geliyor. iOS 18, iPhone cihazlara gelen en büyük ve en çeşitli, yazılım güncellemesi oldu.  

iOS 18 tasarım değişiklikleri

Msbil.net'in haberine göre, güncellemenin büyük bir kısmı tasarım yönünde. Bununla birlikte kullanıcılar telefonlarında bulunan tüm uygulamaların, renklerini değiştirebilecek. Ayrıca, koyu mod kullanırken uygulama renklerini dilerseniz beyaz, dilerseniz de koyu yapabileceksiniz. Ayrıca Kontrol Merkezini istediğiniz gibi düzenleyebileceksiniz.

Tap to cash

Yeni gelen bu özellik sayesinde, iki iPhone cihaz kafa kafaya tutulduğunda, birbirine para gönderebilecek. Bu özellik ile birlikte, para transferlerinin ve ödemelerin yapılması daha kolay olacak gibi duruyor. Ancak Türkiye’de bu özellik aktif olur mu, henüz bilmiyoruz. Çünkü bizde Apple Pay (Cüzdan) çalışmıyor. ?

Oyun modu 

Oyun severler buraya! Çünkü iPhone’a resmen muazzam bir özellik geldi. Bu özellik sayesinde, oyunlarda maksimum kare hızını yakalayabileceksiniz. PUBG gibi yüksek FPS gerektiren oyunlarda, kendinizi ön plana çıkarabileceksiniz! Ayrıca GamePad bağlantınızı rahatlıkla yapabileceksiniz.

Fotoğraflara gelen yeni düzenleme

Fotoğraflarınızı artık kolay kolay kaybetmeyeceksiniz! Yeni gelen fotoğraflar tasarımı ile birlikte, uygulama tek bir ızgara görünümüne sahip oldu. Ve çeşitli özellikler eklendi. Ayrıca yeni yapay zeka sayesinde, örneğin: Arkamda beyaz bir binanın olduğu, mavi bir şemsiye tuttuğum fotoğrafımı bul. Gibi bir istekte bulunduğunuz zaman, yeni Siri size o fotoğrafı getirecek!

Uygulamaları kilitleme özelliği

Artık istediğiniz uygulamaları kilitleyebileceksiniz. Kilitlediğiniz uygulamaya giriş yapmak istediğiniz zaman, sizden Face Id istenecek. Ayrıca Siri ve diğer uygulama bildirimlerini de rahatlıkla gizleyebileceksiniz.

Mesajlar

Mesajlara gelecek yeni özellikler genel olarak, yazı tipleri ile ilgili. Bunlar: bold metinler (kalın), altı çizili ve italik yazı stilleri. Bunların yanı sıra mesajlara reaksiyon verme ve patlayan mesaj baloncukları gibi özellikler de geldi. Bununla birlikte artık mesaj gönderirken internet bağlantısına sahip olmamız gerekmeyecek (iPhone 14 ve üstü modellerde), yalnızca uydu bağlantısı ile mesaj gönderebileceğiz!

Apple Intelligence

Devrim niteliğinde gelen yeni yapay zeka. Hatta bu yapay zeka o kadar gelişmiş ki, en basitinden katılacağınız bir toplantının saati değiştiğinde bile size bildirim gönderiyor. Veya size gelen bir E-Posta’yı özetleyebiliyor. Mail, Notlar, Safari ve Keynote gibi uygulamalarda bulunan metinleri otomatik olarak yeniden yazma olanağı da tanıyor. Üçüncü parti uygulamalarda da devreye girecek bu özellik, hayatınızı çok kolaylaştıracak.

iOS 18 alacak iPhone modelleri:

iPhone SE 3, iPhone SE 2
iPhone XR
iPhone XS, iPhone XS Max
iPhone 11
iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max
iPhone 12, iPhone 12 mini
iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max
iPhone 13, iPhone 13 mini
iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max
iPhone 14, iPhone 14 Plus
iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max
iPhone 15, iPhone 15 Plus
iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max

iOS 18 ne zaman çıkacak?

Şu anda ilk Beta yayınlanmış durumda. Bu yaz ayları boyunca beta test süreçleri devam edecek. Bunun yanı sıra, güncellemenin resmi olarak geleceği ay, Eylül ayı olacak.