Kültür-Sanat

"House of Dragon" hakkında bilmeniz gereken her şey

"Daenerys Targaryen'in doğumundan 172 yıl önce geçen seri, kraliyet ailesinin çalkantılı bir dönemdeki tarihini ve ejderhaların dansı olarak bilinen öldürücü savaşı anlatıyor"

15 Ağustos 2022 14:51

T24 Kültür Sanat
Game of Thrones hayranlarının heyecanla beklediği ‘House of Dragon’ için geri sayım başladı. New York Times 21 Ağustos'ta yayınlanacak dizi hakkında bilinmesi gerekenleri yazdı.

Game of Thrones’un halefi olmasına rağmen, House of Dragon aslında onun öncesini anlatıyor. Daenerys Targaryen'in doğumundan 172 yıl önce geçen seri, kraliyet ailesinin çalkantılı bir dönemdeki tarihini ve ejderhaların dansı olarak bilinen öldürücü savaşı anlatıyor.

Oksijen Gazetesi’nde yayımlanan ve The New York Times’tan Sean T. Collins’in haberde, dizi hakkında bilinmesi gerekenler var. İşte o yazı:

HBO’nun Game of Thrones dizisinin son bölümlerinde deli kraliçe Daenerys Targaryen, başkent King's Landing'in büyük kısmını yaktı. Ama her şey hala sağlamken ve Targaryen Hanedanı hüküm sürerken nasıldı? Yazar George R.R. Martin'in revizyonist epik-fantezi dünyasında geçen yeni dizi House of Dragon’ın cevap vereceği soru bu. 

Taht oyunları öncesi

Game of Thrones’un halefi olmasına rağmen, House of Dragon aslında onun öncesini anlatıyor. Daenerys Targaryen'in doğumundan 172 yıl önce geçen seri, kraliyet ailesinin çalkantılı bir dönemdeki tarihini ve ejderhaların dansı olarak bilinen öldürücü savaşı anlatıyor.

Bu çatışma sırasında, bir grup Targaryen ve Westorisi tarihinin bu döneminde daha bol olan ateş püskürten ejderhaları demir taht için savaştı. Bununla birlikte, Dragon önceki seriyle birkaç temel unsuru paylaşıyor. Bunlar arasında, orijinal seri için A Song of Ice and Fire romanları ve yeni seri için ön hikâyeyi anlatan Fire & Blood adlı iki dizinin temelini oluşturan kitapları yazan Martin yer alıyor.

Condal, tüm oyuncu kadrosu gibi devam serisi için de yeni. Ancak diğer showrunner Sapochnik, Hardhome, Battle of the Bastards ve The Bells dahil olmak üzere en unutulmaz Thrones bölümlerinden birkaçını yönetti. Thrones müziğinin kusursuz elementleri de besteci Ramin Djawadi ile geri dönüyor.

Ayrıca King’s Landing’in ve Kızıl Kale’nin yerleşimi, soylu ailelerin sembolleri veya simgeleri hatta saç stilleri bile daha önce gördüğümüz versiyonlarıyla hemen hemen aynı. Demir Taht'ın kendisi yüzlerce erimiş kılıçla daha da zenginleştirilmiş olabilir ancak sekiz sezondur işgal ettiğimiz Westeros'un neredeyse aynısı olacak. 

Aile ilişkileri

Game of Thrones, son Targaryen hükümdarı deli Kral IV. Aegon’un ölümünden sonra iktidara gelen Starklar ve Lannisterlar başta olmak üzere birkaç asil hanedan arasındaki çekişmeyi anlatıyordu. Ancak Stark, Lannister, Greyjoy, Tyrell, Martell hanelerinin çoğu yeni dizide arka plana çekildi. Yeni dizi neredeyse tamamen Dragon’u başlatan olaylardan bir asır önce Westeros'u fetheden hanedan olan Targaryen ailesine odaklanıyor.

Dizi başladığında, aristokrasinin büyük bir konseyi, Eski Kral Jaehaerys Targaryen'in oğlu Viserys'i (Paddy Considine), yaşlı kuzeni Rhaenys'in (Eve Best) yerine tahtın varisi olarak ataerkil gerekçelerle seçmek için toplanıyor. Bu feodal zamanlarda nispeten demokratik bir organ olan konsey, bu tür veraset sorunlarını sona erdirmeyi amaçlıyor.

Westeros'ta, dünyamızda olduğu gibi önemli kararlar genellikle beklenmedik çatışmalara yol açar. House of Dragon’daki ana oyuncular arasında iyi niyetli ama etkisiz Kral Viserys ve kardeşi ölürse tahtı devralacak olan düzenbaz Prens Daemon (Matt Smith) yer alıyor. Viserys'in en yakın danışmanı, ve Thrones’ta olduğu gibi büyük bir etkiye sahip bir konum olan “Kralın eli” Otto Hightower (Rhys Ifans). 

Hightower krallığın en zengin adamı, Rhaenys ile evli ve Targaryenler gibi eski Valyria imparatorluğunun soyundan gelen kıdemli denizci Corlys Velaryon'un (Steve Toussaint) rakibi. Veraset anlaşmazlıkları olsa da Viserys’in hayatta kalan tek çocuğu olduğu için tahtın bir başka doğal sahibi Prenses Rhaenyra. Prensesin gençliğini Milly Alcock yetişkinliğini Camma D’Arcy canlandırıyor. Ayrıca Rhaenyra’nın hırslı kızı Otto’nun çocukluk arkadaşı olan Alicent Hightower da (Emily Carey ve Olivia Cooke tarafından canlandırılıyor) olayların merkezinde. Belli ki sıkıntı çıkıyor.

Güvenilmez anlatıcılar

Game of Thrones Martin’in A Song of Ice and Fire romanlarından uyarlandı: A Game of Thrones, A Clash of Kings, A Storm of Swords, A Feast for Crows ve A Dance With Dragons. Martin’in yıllardır üzerinde çalıştığı The Winds of Winter ve A Dream of Spring’in de hala çıkması bekleniyor. 

Ancak Dragon’un kaynak materyali olan Fire & Blood gerçek bir romandan ziyade sahte bir tarih kitabı olarak yazıldı. Martin kitabı, Westeros dünyasından bir tarihçi olan Gyldayn’ın ağzından yazdı. Bu nedenle, ana karakterlerin birçoğunun, eylemleri ve diyalogları varsayım olarak kalıyor. Gyldayn'ın birincil ve ikincil kaynaklarının çelişkili yazım tarzı, siyasi bağlılıkları ve bakış açıları konuyu daha da karmaşık hale getiriyor. Fanlar arasında bunların en popüleri Targaryen saray soytarısı tarafından yazılan ve henüz Dragon’da görülmemiş olayların müstehcen bir anlatımı olan Mantarın Tanıklığı (The Testimony of Mushroom)
Bu değişen bakış açıları, buluşmalardan ihanetlere kadar birçok önemli meseleyi “yaptılar ya da yapmadılar” arafında bırakıyor. Hem uzun zamandır hayranlar hem de yeni gelenler için bunlar, hikâyenin en sulu ve en heyecan verici bölümleri olacak.

Mumlarınızı Yedi'ye yakın, kimin zirveye çıkacağını birlikte öğrenelim.”