Bilim / Teknoloji

Hindistan'ın Butan ile geliştirdiği uydu uzaya fırlatıldı

Hindistan Dışişleri Bakanlığı uydu ile ilgili açıklama yaptı

Temsili

26 Kasım 2022 23:38

Hindistan'da Butan ile ortaklaşa geliştirilen "India-Bhutan SAT" uydusu uzaya fırlatıldı.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Hindistan Uzay Araştırmaları Merkezi (ISRO) "Polar Uydu Fırlatma Aracı" (PSLV-C54) adı verilen roketteki uyduları Satish Dhawan Uzay Merkezi'nden fırlattı. Açıklamada roketin, Butan ile ortaklaşa geliştirilen "India-Bhutan SAT" ve Hindistan'ın Yeryüzü Gözlem Uydusu'nun yanı sıra başka uydularını da taşındığı belirtildi.

Butan Enformasyon ve İletişim Bakanı Karma Donnen Wangdi ve Butanlı üst düzey yetkililerden oluşan heyetin uyduların fırlatılmasında Sriharikota'da bulunduğu belirtilen açıklamada, Butan'ın, "India-Bhutan SAT" uydusunun sunacağı yüksek çözünürlüklü fotoğrafları doğal kaynakların yönetimi konusunda değerlendireceğine vurgu yapıldı. Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam​​​​​​​ Jaishankar, uyduların fırlatılmasının ardından yaptığı açıklamada, Hindistan'ın, Butan ile ikili işbirliğinde "tarihi bir dönüm noktası" kaydettiğini aktardı.

Ülkede, Butanlı mühendislere uydu yapma ve uydudan alınacak verilerin analizine ilişkin eğitim verildiğini söyleyen Bakan Jaishankar, bunların sonucunda da birlikte geliştirilen uydunun bugün fırlatıldığını ifade etti.(AA)