Gündem

Hilal Kaplan: Pınar Gültekin davasındaki karar hukuki ise hukukumuzda, değilse kararı veren hâkimlerin zihniyetinde bir sorun var

Pınar Gültekin'i öldüren Cemal Metin Avcı "haksız tahrik" indirimi almıştı

27 Haziran 2022 08:23

Sabah yazarı Hilal Kaplan, Pınar Gültekin cinayeti davasında katil Cemal Metin Avcı'nın "haksız tahrik" indirimi ile cezasının 23 yıla düşürülmesine ilişkin olarak, "Önce darp etti. Sonra boğdu. Ardından diri diri yaktı. Cansız bedenini bir varile tıkıp, üzerine de beton döküp dere yatağına attı. Kaç yılını yatar, bilmiyoruz. Bildiğimiz, bu karar hukuki ise hukukumuzda, değilse kararı veren hâkimlerin zihniyetinde bir sorun olduğudur"  yorumunu yaptı. 

Kaplan, şu ifadeleri kullandı:

"Danıştığım hukukçular, bu suçun Türk Ceza Kanunu Madde 82'deki "canavarca hisle veya eziyet çektirerek" kasten öldürme suçuna girdiğini, iddia edildiği gibi şantaja uğradıysa bile işlenen suçun "haksız tahrik" kapsamında bir indirime tabi olamayacağını dile getiriyorlar. Kararın istinaftan dönmesini beklediklerini belirtiyorlar.

Gerekçeli karara baktığınızda ise katille empati kuran, insanlık dışı fillerini adetâ haklılaştıran bir bakış açısı görüyorsunuz. Mesela şu kısım:

'Sanığın profesyonel bir sağlık personeli olmadığı da gözetildiğinde maktulün boğazını ölümü gerçekleştirecek nitelikte kırık oluşmasına neden olacak kadar sıktıktan sonra maktulün henüz ölmemiş olduğunu bilemeyebileceği...'

Bu "çıkarım" sayesinde de Pınar'ın diri diri yakılmasını üzerinden verilecek ceza, katilcağızın sağlık bilgisi azlığı sebebiyle iptal ediliyor!" 

Yazının tamamı için tıklayın.


TIKLAYIN - Pınar Gültekin cinayetinde tartışılacak gerekçe: Amacı eziyet değildi, ölmediğini anlamamış olabilir

TIKLAYIN -Avukat Epözdemir: Dosyada Pınar Gültekin’in Cemal Metin Avcı’ya şantaj yaptığına dair ne bir video ne bir ses kaydı ne de bir mesaj var

TIKLAYIN - Pınar Gültekin'i öldüren Cemal Metin Avcı'ya 'haksız tahrik' indirimi: Ağırlaştırılmış müebbet, 23 yıla düşürüldü!

TIKLAYIN - AKP Sözcüsü Çelik: Hukuki süreçleri hassasiyetle takip edeceğiz

TIKLAYIN - Bakan Derya Yanık: En ağır cezayı alması için kararı bakanlık olarak istinafa götüreceğiz