Kültür-Sanat

"Heteroseksüelliğin şaşırtıcı derecede kısa tarihi"

Hanne Blank’in kitabı Türkçe'ye çevrildi

23 Mart 2019 11:23

İletişim Yayınları, Hanne Blank’in “Düzcinsel: Heteroseksüelliğin Şaşırtıcı Derecede Kısa Tarihi” kitabını yayımladı. Heteroseksüelliğin tarihinin izini süren ve bu tarihin, şaşırtıcı biçimde sanıldığı kadar da uzun olmadığını ortaya koyan kitabı Tuğçe Ellialtı Köse Türkçeleştirdi.

“Heteroseksüel” kavramının ortaya çıkışını, hegemonik hale gelişini inceleyen kitap, tarihsel, sosyolojik ve psikolojik kaynaklara başvuruyor; evlilik, din, tıp gibi birçok alanda bu kavramın toplumsal hayat ve iktidar ilişkileri üzerindeki etkilerine değiniyor.

Blank, kitapta, edebiyat, sinema, eğitim, politika gibi hayatın her alanında heteroseksüelin, “normal”in karşılığı olarak sunulmasına tarihsel yöntemle karşı çıkıyor.

Blank kitapta, heteroseksüelliğin icadından şöyle bahsediyor:

“Heteroseksüellik bizden daha büyük, bağımsız ve daha güçlü gibi görünüyor. Öyle değil. Gerçekte heteroseksüel/homoseksüel şemasını yaratan biziz ve nihayetinde o şemanın çokluklarının kapsayamayacağı da biziz. Neticede bir kültür olarak biz, bir başka büyük açıklamaya; duygularımızı, arzularımızı ve tutkulu gönül işlerimizi açıklamak için başka bir şemaya geçişimizi tahayyül edeceğiz. Şu anda, heteroseksüele inanıyoruz. Ve bu da geçecek.”

Kitaptan bir bölüm okumak için burayı ziyaret edebilirsiniz.