Yaşam

Hemşirelerden atama talebi: 100 bin kişi bekliyor, 14 bin atama yapıldı

"Hemşireler, bireylerin sağlık bakım haklarının ihlallerini önleme, oluşabilecek tıbbi hataları öngörebilme görevini üstleniyor"

11 Mayıs 2019 11:35

Türk Hemşireler Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Sevilay Şenol Çelik, “Günümüzde 100 bine yakın meslektaşımız, eğitimini aldığı mesleğini icra edebilmek için atama beklemektedir. Buna karşın 2018 yılı itibarıyla atanan hemşire sayısı 14 bin 714’tür" dedi. 

Çelik, hemşireliğin sağlık sisteminin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirterek mesleğin, anne karnından başlayarak her yaş grubundaki bireylerin fiziksel ve ruhsal hastalıklarının bakımını, hastalıkların önlenmesini, sağlığının geliştirilmesini ve korunmasını kapsadığını söyledi.

Hemşirelerin bakım verme, hekim tarafından hazırlanan tıbbi tanı ve tedavi planını oluşturma ve uygulama, güvenli ve sağlıklı bir çevre oluşturma, eğitim, danışmanlık, araştırma, yönetim, kalite geliştirme, hasta savunuculuğu, iş birliği yapma ve iletişimi sağlama rollerinin olduğunu ifade eden Çelik, hemşirelerin sağlık hizmetlerinde karar verme ve politikanın geliştirilmesinde önemli yere sahip oldukları değerlendirmesinde bulundu.

Çelik, hemşirelerin özellikle sağlık hizmeti alan bireylerin sağlık bakım haklarının ihlallerini önleme, oluşabilecek tıbbi hataları öngörebilme ve bunlara yönelik tedbir alma, hasta güvenliğini sağlama konusunda da görev üstlendiklerini söyledi.