Politika

HDP: Muş’taki itirazlarımız kabul edilmezse AYM ve AİHM’e başvuracağız

"AKP itirazları kabul ediliyor, HDP itirazları kabul edilmiyor"

03 Nisan 2019 15:01

HDP’nin Muş kent merkezi ve Malazgirt ilçesinde oyların yeniden sayımı için Seçim Kurulu'na yaptığı itirazlar reddedildi.  Muş’a giden heyette yer alan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Muş'ta halkın iradesinin gasp edildiğini belirterek “İtirazlarımız kabul edilmezse AYM ve AİHM’e başvuracağız” dedi.

2 bin 500 oyun geçersiz sayıldığı Muş merkezde ve AKPi’nin sadece 3 oy farkı ile kazanıp, 432 oyun geçersiz sayıldığı Malazgirt ilçesinde oyların yeniden sayımı kararı Muş İl Seçim Kurulu tarafından reddedilmişti. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP Milletvekilleri Hüda Kaya ve Garo Paylan ile birlikte bir heyet oluşturarak Muş’a gitti. Buldan ve beraberindeki heyet Muş Adayı Sırrı Sakık ile birlikte basın açıklaması düzenledi.

Muş'ta OHAL uygulaması ve sıkıyönetim koşulları altında sandığa gidildiğini belirten Sakık, "Seçim günü oy verme işleminden bugüne kadar OHAL uygulaması ile karşı karşıya kaldık. Seçim sonuçlarında da büyük bir şaibe ve hile ile karşı karşıyayız. Bizim 5 tane itirazımız oldu ve hiçbiri dikkate alınmadı" dedi.

"4 kez sayım yapıldı ve biz seçimin galibi olduk"

"AKP adayını belediye başkanı ilan etmek ve daha mazbatasını almadan Vali’nin alelacele algı operasyonu yaratmak adına AKP’li adayı kutlaması bile bir telaşlarının göstergesiydi" diyen Sakık, dün akşam seçim sonuçlarına yaptıkları itirazların reddedildiğini hatırlatarak "Bizim elimizde önemli veriler var. Birkaç sandıkta oylarımızın farklı siyasi partilere AKP’ye, Bağımsızlara, ve hatta Vatan Partisi’ne gittiğini belgeleriyle sunduk. Açık oynamaların yapıldığını da sunduk ama hiçbiri kabul edilmedi. 2014 Ağrı seçimlerinde biz bugünkü AKP konumuydaydık, itirazlar yapıldı biz de hodri meydan dedik. Hatta yeniden seçim yapalım dedik. 14 kez sayım yapıldı ve biz seçimin galibi olduk. Burada hiçbir şey yapılmıyor. Seçimi yapmamıza rağmen buyurun seçime gidelim diyorum. Burada haklı gerekçelerimizin hiç biri dikkate alınmıyor. Biz İl Seçim Kurulu'na başvuruda bulunacağız" diye konuştu. 

"HDP'nin stratejisi seçime damga vurdu"

HDP Eş Genel Başkanı Buldan ise  AKP’nin HDP’ye kaybettirme formülünün seçim günü de devam ettiğini belirterek "Bunun üzerine aslında bizim seçim stratejimizin özellikle batıda nasıl bir etki gösterdiğine tanıklık ettik. HDP’nin varlığının, umut vadeden stratejisinin seçimlere damga vurduğunu gördük" dedi. 

"Şırnak'ta Halkın iradesi gasp edildi"

HDP'nin hiçbir yerde seçimi kaybetmediğini savunan Buldan, "Her yerde oylarımız belediyelerimiz gasp edildi. Şırnak’ta, 12 bin seçmenin taşınarak ilin kendi seçmenin üzerindeki bir seçmen sayısı ile seçimlere gidildiği bir yerde HDP’nin kaybettiğini hiç kimse söyleyemez. Burada AKP'nin kazandığını da kimse söyleyemez. Biz Şırnak başta olmak üzere bize kaybettirilen yerlerde kaybetmediğimizi halkın iradesinin gasp edildiğini söylemek isteriz" şeklinde konuştu. 

Muş'ta halkın iradesinin gasp edilmeye çalışıldığını ifade eden Buldan, "Muş merkezde 538 oy fark olması ve geçersiz oyların sayısının 2449 olması, burada bir hilenin olduğunu ve çalınan oyların çok bariz bir şekilde ortada olduğunu gösteriyor" dedi. 

"AKP itirazları kabul ediliyor, HDP itirazları kabul edilmiyor"

HDP'nin belge sunmasına rağmen seçim sonuçlarına yaptığı hiçbir itirazların kabul edilmediğini söyleyen Buldan, "Ama örneğin Kızılağaç Beldesinde AKP kaybetmiş Saadet Partisi kazanmışken buradaki AKP itirazı kabul edilmiştir. Ama Muş merkez ve sadece 3 oyla kaybedilen Malazgirt’te HDP'nin itirazı kabul edilmemiştir" diye konuştu. 

Yüksek Seçim Kurulu, il ve ilçe seçim kurullarının AKP'nin vesayeti altında olduğunu söyleyen Buldan, seçim sonuçları netleşmeden Muş Valisi Doç. Dr. İlker Gündüzöz'ün AKP Belediye Başkan adayı Feyat Asya'yı tebrik etmesini eleştirdi. 

"AYM ve AİHM başta olmak üzere hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz"

HDP’nin itirazlarının hiçbir gerekçe gösterilmeden reddedildiğini vurgulayan Buldan "Burada biz hukukun adaletin vicdanın ayaklar altına alındığını bir kez daha gördük. Türkiye’de hukukun, adaletin, vicdanın olmadığını hep birlikte gördük. Muş başta olmak üzere AYM ve AİHM de olmak üzere hukuki arayışlarımızı devam ettireceğiz. Çünkü biz biliyoruz ki Muş’ta halkımızın iradesi gasp edilmiştir" dedi.

"Muş Valisi 'O adamı burada başkan yaptırmayacağım' demiştir"

Muş Valisi Gündüzöz'ün Sakık için “O adamı burada başkan yaptırmayacağım” dediğini hatırlatan Buldan, "Sırrı Sakık özelinde HDP'ye yapılan büyük haksızlığı da bu sözleriyle ortaya koymuştur vali. Buradaki vesayet sonucu mülki amirler özelinde her türlü hukuksuzluk ve haksızlık yapılarak Muş, bizden alınıp başka bir partiye verilmiştir" değerlendirmesinde bulundu.