Politika

HDP'li Başaran'dan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'a: 45 günlük bebeğe çıplak arama yapanlar kimlerdir?

28 Ekim 2022 15:49

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, 25 Ekim'de Mezopotamya Ajansı ve JINNEWS çalışanı gazetecilerin gözaltına alınmasıyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Başaran Oktay’a “Zemo Ağgöz’ün 45 günlük bebeğine çıplak arama yapanlar kimlerdir? 45 günlük bebeğin bu şiddete maruz bırakılmasına dair emri kim vermiştir? Bu kişiler hakkında soruşturma başlatacak mısınız?” sorularını yöneltti.

HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran,  25 Ekim’de 9 kentte evlerine baskın düzenlenerek Mezopotamya Ajansı (MA) Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, MA muhabirleri Deniz Nazlım, Selman Güzelyüz, Zemo Ağgöz, Berivan Altan, Hakan Yalçın, Emrullah Acar ve Ceylan Şahinli, JINNEWS muhabirleri Habibe Eren, Öznur Değer ile bir dönem MA'da stajyerlik yapan Mehmet Günhan’ın gözaltına alınmasını Meclis gündemine taşıdı.

Başaran, yaşananları şöyle aktardı:

"Gazetecilerin gözaltı süreleri iki kez uzatılmış, gözaltındaki gazetecilere psikolojik ve fiziksel 'işkence' uygulandığına dair beyanlar kamuoyuna yansımıştır. Gözaltına alınan gazeteci Zemo Ağgöz, iki saatte bir beslenmesi gereken 45 günlük bebeğini beş saat sonra emzirebilmiştir. İddiaya göre 45 günlük bebeğin annesine avukat ya da babası aracılığıyla götürülmesine izin verilmemiş, bebek aramadan geçirilmiştir. Arama sırasında bebeğin bezi alınmış ve yerine başka bir bez takılmıştır. Ailesi, enfeksiyon taşıma riskine karşı bebeği emniyete götürmeyeceğini bildirmiş, bunun ardından Zemo Ağgöz’e ev hapsi verilmiştir.

Avukatların görüştüğü gazeteci Berivan Altan, ev baskınında ters kelepçe ve işkenceye uğradığını belirterek polislerin gözaltı anını planladığını söylemiştir. Altan, polislerin evin kapısında uzun bir süre bekletildiğini ve polislere yelek getirildiğini aktararak, polisin 'Sana baş eğdireceğiz, zorluk çıkarma' dediğini ifade etmiştir. Zorla kendisine baş eğdirilmeye çalışıldığını belirten Altan, emniyete götürüldüğü sırada polislere gelen telefonda görüntü istendiğini söylemiştir.

Avukatıyla görüşen bir diğer gazeteci Emrullah Acar, parmak izi alındığı sırada JINNEWS muhabiri Öznur Değer’in polis tarafından darbedildiğini ve yerlerde sürüklendiğini aktarmıştır.

Gazeteci Diren Yurtsever, evden çıkarıldığı sırada bir polisin evinin yanında bulunan bir esnafa 'Burada teröristler yaşıyor' diyerek kendisini hedef gösterildiğini söylemiştir. Yurtsever, İstanbul Emniyeti’ne götürüldüğü araçta polisler tarafından sürekli cinsiyetçi hakaretlere ve tehditlere maruz kaldığını vurgulamıştır. İddiaya göre Yurtsever’in ayrıca Türk bayrağı altında zorla fotoğrafı çekilmeye çalışılmıştır.

Avukat Gülistan Ataş, cezaevinde görüştüğü JINNEWS muhabiri Derya Ren'e çıplak arama dayatıldığını, Ren’in bunu kabul etmediği için 5 gardiyan tarafından darp edildiğini aktarmıştır."

Başaran, Fuat Oktay'dan şu sorulara yanıt istedi:

Gazetecilere yapılan operasyonun gerekçesi nedir? Gazetecilik suç mudur?

Gazetecilerin gözaltına alınırken maruz bırakıldıkları şiddetten haberdar mısınız?

Gazetecileri “terörist” diyerek hedef haline getiren, darp eden ve gazetecilere psikolojik şiddet uygulayan memurlar hakkında idari işlem başlatacak mısınız?

Zemo Ağgöz’ün 45 günlük bebeğine çıplak arama yapanlar kimlerdir? 45 günlük bebeğin bu şiddete maruz bırakılmasına dair emri kim vermiştir? Bu kişiler hakkında soruşturma başlatacak mısınız?

Gazeteci Berivan Altan’ın gözaltına alınması sırasında telefonla görüntü isteyenler kimlerdir?

Gazeteci Öznur Değer’i darp edenler hakkında yasal işlem başlatacak mısınız?

Gazeteci Diren Yurtsever’e cinsiyetçi küfür ve tacizde bulunanlar hakkında soruşturma başlatacak mısınız?

Diren Yurtsever’i kriminalize eden, bayrak önünde zorla fotoğrafını çekmeye çalışanlar kimlerdir? bu kişiler hakkında soruşturma başlatacak mısınız?

Gazeteci Derya Ren’i cezaevinde darp eden 5 gardiyanın kimliğini tespit edecek misiniz? Bu kişiler hakkında soruşturma başlatacak mısınız?

Türkiye’de son 5 yılda kaç gazeteci gözaltına alınmıştır? Kaç gazeteci tutuklanmıştır?

Kamuoyunu bilgilendirme görevi bulunan, sadece işlerini yapan gazetecilerin maruz bırakıldığı bu şiddetin durdurulması adına bir çalışmanız olacak mıdır?