Yaşam

Hayvanların öldürülmesi yasaklanmıştı; boğa güreşleri İspanya'ya geri dönüyor

Anayasa mahkemesi, boğa güreşlerinin "İspanyol kültürünün önemli bir öğesi olduğunu" ifade etti

09 Ağustos 2019 16:22

İspanya'da kısmi yasak gelen boğa güreşleri, anayasa mahkemesinin kararı iptal etmesinin ardından geri dönüyor. Mahkeme, Mallorca'da bölgesel parlamento tarafından kabul edilen ve boğa güreşlerinde hayvanın öldürülmesini yasaklayan düzenlemeyi "İspanyol kültürünün önemli bir öğesi olduğu" gerekçesiyle bozdu.

Sputnik'in haberine göre, boğaların yaralanmasının ya da öldürülmesinin ‘sporun ana unsuru’ olduğunu hükmeden mahkemenin bu kararı, hayvan hakları savunucuları tarafından protesto edilecek.

Anima Naturalis adlı hayvan hakları grubundan Francisco Vasquez Neria, “Boğa güreşlerinin artık sonunun geldiğine inanıyoruz. Bu da artık ölmekte olan bir merasimin son demleri” yorumunu yaptı.

İptal edilen yasa hayvan haklarını gözetiyordu

Mallorca ve İbizza adalarının da dâhil olduğu Balear Adaları'nın solcu yönetimi 2017 yılında boğa güreşlerinde hayvanın yaralanması ve öldürülmesini yasaklayan yasa teklifini kabul etmişti.

Yasaya göre ayrıca, gösterilerde üç boğa yer alacak ve sadece onar dakika kovalanacaktı. Bu esnada boğa güreşçileri de ucu sivri aletler ya da hayvanı tahrik edecek gereçler kullanamayacaktı.  

Teklif, geleneksel boğa güreşlerine şimdiye kadarki en sert kısıtlamaları öngörüyordu.