Yaşam

Hayatınızı mahveden cinsel sorunların çözümü aslında basit olabilir

25 Temmuz 2024 11:31

T24 Dış Haberler

The Economist'te yer alan "The wounds of Silence", (Sessizliğin Yaraları) başlıklı makalede, insan hayatını zorlaştıran cinsel sorunların aslında basit çözümleri olabileceğine değinildi. 

Nesiller önce depresyonda olmak ve ruhsal acı çekmek, süreci sessizlik içinde tamamlamayı gerektiriyordu. Damgalanma, çok az insanın konuşmak istemesine neden olurken, çoğu kişi ruhsal üzüntüyü hastanın fiziksel sağlığı üzerinde risk oluşturmayan bir durum olarak kabul ediyor, doktorlar da hisleri görmezden geliyordu.

Bugünlerde bu damgalama tamamen ortadan kalkmasa da azaldı ve erken tedavi çoğu zaman hastalıkların önünü kesiyor. Benzer bir dönüşüm, bir zamanlar ruh sağlığı ile aynı tabu ve utanç örtüsünün altında yatan cinsel sorunlar için de geçerli.

Amerika ve Avrupa'da her 5 erkekten biri hayatının bir döneminde sertleşme sorunu yaşadığını, İngiltere'de ise kadınların yarısı 2023 yılında seks sırasında ağrı ve orgazma ulaşmada zorluk gibi cinsel sorunlardan muzdarip olduğunu ifade etti. Özellikle kadınlar arasında arzu eksikliğinin zirveye ulaşması da dikkat çekti. 

Uzmanlar, cinsel sorunların diyabet gibi çeşitli hastalıkların habercisi olabildiğini belirtiyor. Buna ek olarak, erektil disfonksiyon (sertleşme sorunu), kalp sorunlarının habercisi olarak sigara kullanımı ve ailede kalp hastalığı öyküsü ile birlikte anılıyor. Cinsel sorunları göz önünde bulunduran doktorlar erken tanı koyabiliyor ve önleyici koroner tedavi sunabiliyor. 

Daha genel anlamda, cinsel sorunların tüm boşanmaların beşte biri ile yarısı arasında bir orana katkıda bulunduğu düşünülüyor. Erektil sorunlar anksiyetenin hem nedeni hem de sonucu olarak ifade edilirken, yaşamla başa çıkmayı, iş ve aile yaşamında da sorunları beraberinde getirdiği kabul ediliyor. 

Uzmanlar, cinsel işlev bozukluğu ile mücadele etmenin kolay kazanımlardan birinin, çocukların cinsellik hakkındaki öğrenme şeklini değiştirmek olduğunu ifade etti. 

Seks terapistleri, "Eğitimciler yalnızca hastalıklar veya istenmeyen gebelikler gibi olumsuzluklardan kaçınmaya odaklanmak yerine, bireyleri zevk ve bu konuda bir partnerle nasıl konuşulacağını, talep ve arzuların nasıl iletileceği ve anlaşılacağı konusundaki tartışmalara teşvik edebilirler. Cinsel sorunlar genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkar ve daha da kötüleşme olasılığı yükselir" açıklamasında bulundu. 

"Bırakın pornografiyi, film ve televizyon dizilerindeki seksin bile gerçek hayatla pek ilgisi yoktur. Hollywood'dan seks hakkında bir şeyler öğrenmeye çalışmak, İngiliz devlet memurluğu kariyerine ilişkin ipuçları için James Bond'u izlemeye benzer."

Uzmanlar tarafından cinsel sorunların tıp eğitiminin temel bir parçası olması gerektiği tavsiye edilirken, birkaç seans terapi, bazı pelvik kas egzersizleri ve yaşam tarzında basit değişikliklerin sorunları çözeceği öne sürülüyor.

Seks konusunda daha ileri araştırmaların, halk sağlığını iyileştirme olasılığının da yüksek olduğu belirtildi.

"Seks, insan hayatındaki en büyük zevklerden biridir. En iyi haliyle, bir coşku kaynağı ve kalıcı sevginin paylaşılan bir ifadesidir. Buna rağmen pek çok insanın bunu acı verici ya da hayal kırıklığı yaratıcı bulması bir trajedidir. Yine de büyük bir kısmı için çok daha hoş bir şeye dönüştürülebilir. Seks konusunda daha açık olmak, mutluluğu ve sağlığı artırmanın en kolay yollarından biridir"