Politika

Hayatını kaybeden AKP'nin ilk dışişleri bakanı Yaşar Yakış için Meclis'te tören düzenlendi

Yakış, AKP'ye yönelttiği eleştiriler nedeniyle kurucusu da olduğu partiden 28 Mart 2016'da ihraç edilmişti

27 Haziran 2024 13:25

Ankara'da dün hayatını kaybeden eski Dışişleri Bakanı ve 22'nci, 23'üncü dönem Düzce Milletvekili Yaşar Yakış (86) için TBMM'de tören düzenlendi.

Yaşar Yakış, yaşlılığa bağlı rahatsızlıkları nedeniyle tedavi gördüğü özel hastanede hayatını kaybetti. Yakış için bugün TBMM'de tören düzenlendi.

Törene, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, AKP Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Yakış'ın eski mesai arkadaşları, milletvekilleri ile ailesi ve yakınları katıldı. Törenin ardından Yakış’ın ailesi, taziyeleri kabul etti.

Meclis'teki törenin ardından Yaşar Yakış'ın cenazesi, defnedilmek üzere memleketi Düzce'nin Akçakoca ilçesine gönderildi. Yakış’ın cenazesi, ikindi namazı sonrası Çuhallı Çarşı Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından Osmaniye Mezarlığı'nda toprağa verilecek. (DHA)

Yaşar Yakış kimdir?

1938'de Düzce'de doğan Yakış, ilk yurt dışı görevine Anvers Başkonsolosluğu muavin konsolosu olarak başladı. Lagos, Roma ve Şam Büyükelçilikleri ile Brüksel'deki NATO Daimi Temsilciliğinde çeşitli görevlerde bulundu.

1985 yılında, Türkiye Cumhurbaşkanı'na, İslam Konferansı Örgütü Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komite Başkanlığı'na sekreterya hizmeti sağlamak üzere kurulan İSEDAK Koordinasyon Kurulu’nu kurarak başkanlık görevini üstlendi.

1988'de T.C. Riyad Büyükelçisi olarak atanan Yakış, daha sonra sırasıyla T.C. Kahire Büyükelçiliği ve Birleşmiş Milletler Viyana Ofisi ve Viyana'daki Uluslararası Kuruluşlar Nezdinde T.C. Daimi Temsilcisi görevlerinde bulundu. 1992-1995 yıllarında Ekonomik İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı yaptı.

2001'de Dışişleri Bakanlığı’ndan emekli olduktan sonra AKP'nin kurucu üyesi olarak siyasete atıldı. Partinin Genel Başkan Yardımcılığı ve Merkez Karar Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. 3 Kasım 2002’deki genel seçimlerde Düzce milletvekili seçilen Yakış, 18 Kasım 2002'de Dışişleri Bakanı oldu. Daha sonraki hükûmet değişikliğinde görevini Abdullah Gül'e devretti.

Milletvekilliğini bıraktıktan sonra TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak ders verdi. Yakış, dış politika konusunda AKP'ye yönelttiği eleştirilerle dikkat çekmesinin ardından kurucusu olduğu partiden 28 Mart 2016'da ihraç edildi.