Kültür-Sanat

Hatay Valiliği, "testis" kelimesi geçtiği için daha önce kentte 9 kez oynanan tiyatro oyununu iptal etti

Tiyatro oyuncusu Sertaç Demir, gösterinin oyunda geçen ‘testis’ kelimesinden dolayı iptal edildiğini söyledi.

28 Ekim 2021 12:50

T24 Haber Merkezi

Hatay Valiliği, daha önce kentte 9 kez oynanan tek kişilik “Karahindiba" oyununu gösterime 4 saat kala ‘uygun görülmemiştir’ gerekçesiyle iptal etti. 2014’ten beri oyunu Türkiye’nin birçok kentinde oynadıklarını söyleyen tiyatro oyuncusu Sertaç Demir gösterinin, oyunda geçen ‘testis’ kelimesinden dolayı iptal edildiğini söyledi. Demir, oyunda müstehcen herhangi bir ifadenin bulunmadığını ifade etti.

Hatay’ın merkez Antakya ilçesinde dün akşam Meclis Kültür Merkezi’nde sahnelenmesi beklenen yönetmenliğini Cevdet Bayram üstlendiği,  Sertaç Demir’in tek kişilik tiyatro oyunu "Karahindiba", gösterimine 4 saat kala Hatay Valiliği tarafından ‘uygun görülmemiştir’ denilerek iptal edildi. Valilik açıklamasında neden iptal edildiğinin gerekçesi belirtilmedi.

2014’ten beri oyunu İstanbul’unda aralarında bulunduğu birçok kente oynadığını belirten Demir, Hatay'da daha önce oyunu 9 kez sahnelendiğini söyledi.

Oyunu en son 25 Eylül’de Samandağ’da sahnelediklerini belirten tiyatrocu Sertaç Demir, “Oyuna 4 saat kala bana bir gerekçe gösterilmeden oyunum iptal edildi. ‘Uygun görülmemiştir’ ne demek? Defalarca sahnelenen, okullarda oynanan bir oyun. Yasal hakkımızı kullanıp, itiraz edeceğiz” dedi.

Demir, oyunun iptalinin gerekçesi öğrenmek için Hatay Valiliği’ne gittiğinde, danışman ile vali yardımcısının gerekçe hakkında konuşmasında İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden gelen yazıya göre 'müstehcen olduğu gerekçesi' ile oyunun iptal edildiğinin konuşulduğunu belirtti. Demir,  Milli Eğitim Müdürlüğü'nden gelen yazıyı istediğini ancak kendisine verilmediği söyledi. 

Oyunun yetişkin oyunu olduğunu ve Hatay'da ilk kez 2015 yılında oynadıklarını belirten Demir, “Danışman ile vali yardımcısı konuşuyordu. Oyunda testis kelimesi geçtiği için müstehcenlik içerdiği gerekçesi ile oyun iptal edildiği söylendi. Bana bunu direkt demediler ama telefonda konuşurken duydum. Vücudun bir organı olan testis nasıl bir müstehcenlik barındırır ki anlamakta zorlanıyorum. OHAL döneminde bile oyuna izin çıktı. Hatay'da bu oyun 9 kez oynandı, yıllardır sorun olmuyor da şimdi mi oldu?” dedi.