Gündem

Hande Fırat: Libya’nın Ankara Büyükelçisi, Türkiye’den şimdilik asker talepleri olmadığı mesajını verdi

24 Aralık 2019 09:20

Hürriyet gazetesi yazarı Hande Fırat, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  “Gerekirse Libya'ya desteğimizin askeri yönünü arttıracağız” sözlerinin ardından konuştuğu Libya Ankara Büyükleçisi  Abdurrezak Muhtar Ahmed Abdulkadir’in şimdilik asker taleplerinin olmadığı mesajı verdiğini dile getirdi. 

 

Abdulkadir “Talep edilmesi halinde Sayın Cumhurbaşkanı’nın Libya’ya yardım elini uzatma konusunda kesinlikle geç kalmayacağına inanıyorum. Tabii asker gönderme talebiyle ilgili şartları değerlendirip karar verecek merci, Libya’nın meşru hükümetidir. Aslında bu durum yeni de değildir. Trablus halkı, ülkelerini işgal etmek isteyen Aziz Yuhanna Şövalyeleri’ne karşı 1551’de Kanuni Sultan Süleyman’a çağrıda bulunmuş, o da buna icabet etmiştir.” İfadesini kullandı.

Fırat’a konuşan Abdulkadir, Türkiye’nin Libya’da askeri üs kuracağı iddialarına ilişkin ise “Libya ile Türkiye arasında imzalanan mutabakat muhtırası, her iki ülke için de bir kazanımdır. Şayet Libya, çıkarı gereği kendi topraklarında bir Türk üssünün bulunmasını gerekli görürse bu neden olmasın ki? Nihayetinde Türkiye dostumuzdur, ortak tarihe sahibiz ve bizleri ayrıştırmayıp birleştiren aynı dinin mensuplarıyız” açıklamasını yaptı.

Yazının devamı için tıklayın