Dünya

Hamas'tan İsrail'e "Aksa Tufanı" operasyonu: Dünyadan tepkiler

07 Ekim 2023 21:00

İsrail'in düzenlediği saldırılarda yaşanan Filistinli sivil can kayıpları nedeniyle, Hamas liderliğinde Filistin'deki silahlı gruplar, İsrail'e son yılların en kapsamlı operasyonunu başlattı. Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adını verdiği operasyonu kapsamında sabah saatlerinde Gazze Şeridi'nden İsrail'e yüzlerce roket atıldı.
 
Hamas liderliğinde Filistin'deki silahlı grupların başlattığı "Aksa Tufanı" operasyonuna ilişkin dünyadan tepkiler geliyor. 

Arap Birliğinden Gazze’ye yönelik saldırıların “derhal durdurulması” çağrısı

Ebu Gayt’ın, İsrail’in Gazze’deki saldırıları derhal durdurması çağrısında bulunduğu bilgisine yer verilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“İsrail'in şiddet ve aşırılıkçı politikalarını uygulamaya devam etmesinin, bölgeyi istikrara yönelik ciddi fırsatlardan mahrum bırakan saatli bir bombayla aynı anlama geldiği konusunda daha önce defalarca uyarıda bulunuldu.”

Türkiye Dışişleri Bakanlığı: İsrail ve Filistin’de yaşanan şiddet ve gerilimi derin bir endişeyle karşılıyoruz

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan da İsrail ve Filistin arasında yaşanan gerilime ilişkin açıklama geldi.

Bakanlıktan yapılan açıklamanın tam metni şöyle:

"Bugün (7 Ekim) İsrail ve Filistin’de yaşanan şiddet ve gerilimi derin bir endişeyle karşılıyoruz.

Bölgede sükunetin bir an önce yeniden tesis edilmesine büyük önem veriyor, sivil can kayıplarını şiddetle kınıyoruz. Şiddet eylemlerinin ve buna bağlı tırmanmaların kimseye bir fayda sağlamayacağını vurguluyor, tarafları itidalle hareket etmeye ve fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz.

Söz konusu gelişmelerin daha fazla tırmanmadan ve daha geniş bir alana yayılmadan kontrol altına alınabilmesini teminen, Türkiye olarak elimizden gelen katkıyı sağlamaya daima hazırız. Bu doğrultuda, ilgili taraflarla temaslarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz.

Bu üzücü gelişmeler, iki devletli çözüm vizyonunun önemini bir kez daha göstermektedir. Tarafları, güç kullanmaktan vazgeçerek, bu vizyon doğrultusunda, daha fazla gecikmeksizin kalıcı çözüm için çalışmaya davet ediyoruz."

CANLI BLOG | Hamas, Gazze'den İsrail'e yüzlerce roket atarak "Aksa Tufanı" operasyonunu başlattı; Netanyahu "savaştayız" dedi

ABD Başkanı Biden, İsrail'in güvenliğine olan bağlılığını yineledi 

ABD Başkanı Joe Biden, X hesabından yaptığı açıklamada, "Bugün İsrail Başbakanlığı ile İsrail'deki korkunç Hamas terör saldırıları hakkında konuştum. Desteğimizi sundum ve İsrail'in güvenliğine olan sarsılmaz bağlılığımı yineledim. Jill Biden ve yakınlarını kaybeden ailelere en içten başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz" dedi.  

Avrupa'dan tepkiler

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, "İsrail ve halkına karşı bu sabah başlatılan, masum vatandaşlara terör ve şiddet uygulayan rastgele saldırıları şiddetle kınıyorum" ifadesini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Hamas'ı kınayarak, "İsrail'in bu tür hain saldırılara karşı kendini savunma hakkı vardır" açıklamasını yaptı. 

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de "İsrail ile tam dayanışma içindeyim" mesajını paylaştı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, "Gazze'den yapılan füze atışları ve artan şiddet bizi sarsıyor. Almanya, Hamas'ın bu saldırılarını kınıyor ve İsrail'in yanında duruyor" değerlendirmesinde bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da "İsrail'i şu anda vuran terör saldırılarını şiddetle kınıyorum. Ölenlere, ailelerine ve yakınlarına dayanışma dileklerimi iletiyorum" açıklamasını yaptı.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ise İsrailli sivillere yönelik saldırıların kendisini "şoke ettiğini" belirterek, "İsrail'in kendisini savunma hakkı mutlaktır" dedi. 

Kanada, Yunanistan, Bulgaristan, Belçika, İspanya, İtalya, İsviçre, İrlanda, Hollanda, Hırvatistan, Avusturya, Çekya, Slovenya, Finlandiya, Polonya, Romanya, Litvanya, Malta, Letonya, Estonya, Ukrayna, Gürcistan ve Kosova yetkilileri de Hamas'a tepki göstererek, İsrail'e destek veren mesajlar yayımladı.

Azerbaycan-İsrail Parlamentolararası İlişkiler Çalışma Grubu'ndan İsrail'e destek 

Azerbaycan-İsrail Parlamentolararası İlişkiler Çalışma Grubu, İsrail'e yönelik saldırıları kınayarak, “Bu zor zamanda İsrail'le dayanışma içindeyiz" mesajını paylaştı.

Rusya'dan şiddete son verilmesi çağrısı 

Rusya Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasında, “Filistin ve İsrail taraflarını derhal ateşkese, şiddete son vermeye, gerekli itidalleri uygulamaya ve uluslararası toplumun yardımıyla kapsamlı, kalıcı ve çok beklenen bir barışı Orta Doğu’da tesis etmeyi amaçlayan bir müzakere süreci kurmaya çağırıyoruz” ifadesine yer verildi.