Dünya

Hamas'ın serbest bıraktığı İsrailli rehine nasıl kaçırıldığını ve rehin tutulurken neler yaşadığını anlattı

Lifschitz, "Acı verici bir eylemdi. Bizi bir kapıya getirdiler. Motosikletin üzerinde yan yatıyordum. Sürüş nedeniyle morluklarım oluştu" diye ekledi

24 Ekim 2023 12:59

T24 Dış Haberler

Gazze'de iki haftadan uzun bir süre Hamas tarafından rehin olarak tutulan ve dün gece saatlerinde serbest bırakılan 85 yaşındaki Yocheved Lifschitz, "Gazze'de cehennemi yaşadığını" söyledi. 

Tel Aviv'de tedavi gördüğü Sourasky Tıp Merkezi'nin önünde gazetecilere yaşadıklarını anlatan Lifschitz, "Zordu ama bunu atlatacağız" dedi. 

TIKLAYIN | Hamas'ın rehin aldığı iki İsrailli kadını serbest bırakmasıyla ilgili neler biliniyor?

Lifschitz, "Gazze'ye doğru giderken bir motosikletin üzerinde yan tutularak kaçırıldım" dedi.

İbranice konuşan Lifschitz'in çevirmenliğini yapan kızı, başı motosikletin bir tarafındayken ayaklarının diğer taraftan nasıl sarktığını anlattı. Lifschitz, "Acı verici bir eylemdi. Bizi bir kapıya getirdiler. Motosikletin üzerinde yan yatıyordum. Sürüş nedeniyle morluklarım oluştu" diye ekledi.

Lifschitz'in kızı, annesinin tutulduğu örümcek ağına benzer tünellerden oluşan "devasa bir ağa" indirildiğini aktardı.

Lifschitz şilteler üzerinde uyuduklarını söyledi ve tünelleri "çoğu, ıslak, her yer nemli" olarak tanımladı.

Kızı, annesi ve beraberindeki rehinelerin ıslak zeminde birkaç kilometre yürüdüklerini ve onları almak için bekleyen sağlık görevlileri olduğunu aktardı. 

Lifschitz, "Oraya vardığımızda, insanlar bize Kuran'a inanan insanlar olduklarını ve bize zarar vermeyeceklerini ve tünellerde yaşadıkları koşulların aynısını yaşayacağımızı söylediler" dedi.

Ne olmuştu?

7 Ekim'deki İsrail saldırısında 200'den fazla kişiyi rehin alan Hamas, rehinelerden ikisini daha serbest bıraktı. Böylece toplam 4 rehine serbest kalmış oldu.

Hamas'ın serbest bıraktığı iki rehinenin 79 yaşındaki Nurit Cooper ve 85 yaşındaki Jochewed Lifschitz olduğu duyuruldu. Cooper ve Lifschitz, Refah Sınır Kapısı'ndan Mısır'a götürülerek ambulanslara bindirildi. İki kadının aile yakınlarının kendilerini beklediği Tel Aviv'de bir kliniğe götürüldükleri kaydedildi. Basında yer alan haberlere göre iki kadının eşleri halen Hamas'ın elinde rehin olarak tutululuyor.