Dünya

Hamas'ın rehin aldığı iki İsrailli kadını serbest bırakmasıyla ilgili neler biliniyor?

Hamas, Yokheved Lifshitz ve Nurit Cooper adını kullanan Nurit Yitzhak'ı Katar ve Mısır'ın arabuluculuğuyla insani nedenlerle serbest bıraktığını açıkladı

24 Ekim 2023 08:38

T24 Dış Haberler

7 Ekim'deki İsrail saldırısında 200'den fazla kişiyi rehin alan Hamas, rehinelerden ikisini daha serbest bıraktı. Böylece toplam 4 rehine serbest kalmış oldu. 

Hamas'ın serbest bıraktığı iki rehinenin 79 yaşındaki Nurit Cooper ve 85 yaşındaki Jochewed Lifschitz olduğu duyuruldu. Cooper ve Lifschitz, Refah Sınır Kapısı'ndan Mısır'a götürülerek ambulanslara bindirildi. İki kadının aile yakınlarının kendilerini beklediği Tel Aviv'de bir kliniğe götürüldükleri kaydedildi. Basında yer alan haberlere göre iki kadının eşleri halen Hamas'ın elinde rehin olarak tutululuyor.

Cuma günü de Amerikalı bir anne ve kızı Hamas tarafından serbest bırakılmıştı. 

 

Hamas, Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunu vurguladı

Hamas, Yokheved Lifshitz ve Nurit Cooper adını kullanan Nurit Yitzhak'ı Katar ve Mısır'ın arabuluculuğuyla insani nedenlerle serbest bıraktığını açıkladı. 

İsrail hükümeti de iki rehinenin daha serbest bırakılmasının ardından Mısır'a teşekkür etti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada Mısır hükümetinin yanı sıra Kızılhaç'a da "hayat kurtarmadaki önemli rollerinden dolayı minnettar olunduğu" belirtildi.

Serbest bırakıldıktan sonra yerel medyaya verdiği röportajda Lifschitz, bir motosikletin arkasına bindirilerek Gazze'ye götürüldüğünü anlattı. Lifschitz, "Düşmeyeyim diye beni motosiklete yan yatırdılar, bir terörist önden diğeri arkadan tutuyordu. Sınır çitini geçip Gazze Şeridi'ne girdiler ve ilk başta beni Be'eri yakınlarındaki Abesan kasabasında tuttular. Ondan sonra nereye götürüldüğümü bilmiyorum" dedi. 

Times of Israel: Serbest bırakılan rehinelerden biri insan hakları aktivistiydi

Times of Israel'in aktardığına göre; Yokheved Lifschitz ve eşi Oded Lifschitz, düzenli olarak Gazze'den İsrail'deki hastanelere tıbbi tedavi için hasta taşıyan insan hakları aktivistleriydi. 

Kibbutz Nir Oz'dan rehin alınan Oded Lifschitz'in buranın kurucularından biri olduğu da aktarıldı. 

Guardian'ın haberine göre; askeri uzmanlar, rehineleri kurtarmaya yönelik askeri bir çabanın başarıya ulaşma şansının neredeyse hiç olmadığını söylüyor. Gazze'deki harap şehir ortamı, çok sayıda sivilin varlığı, net istihbarat eksikliği ve rehinelerin tutulduğu düşünülen yerlerin dağınıklığı nedeniyle hem rehineler hem de kurtarma ekipleri için riskin kabul edilemez olduğunu belirtiyorlar. 

Analistler İsrail hükümetinin Hamas'ı "ezme" sözü ile aileleri sağ salim geri getirme sözü arasında sıkışıp kaldığını söylüyor.

"Rehinelerin serbest bırakılması ve Hamas'a darbe vurma hedefleri çatışıyor"

Washington'daki Carnegie Endowment for International Peace ve Londra'daki Royal United Services Institute'den Dr. HA Hellyer, "İsrailliler hem halklarını geri istiyor hem de Hamas'a bir daha toparlanamayacağı bir darbe vurmak istiyor. Bu iki hedef muhtemelen çatışıyor. Eğer [rehineleri] geri istiyorlarsa müzakere etmek zorunda kalacaklar" yorumunda bulundu. 

New York Times'ta yer alan bir habere göre ABD, esir tutulanların serbest bırakılmasını sağlamak için daha fazla zaman tanımak amacıyla kara saldırısını ertelemesi için İsrail'e baskı yapıyor.

Hamas'ın rehineleri serbest bırakmak için şartları

Hamas rehineler için bir dizi talepte bulundu. Örgüt yetkilileri esirlerin İsrail hapishanelerindeki binlerce Filistinlinin bir kısmıyla ya da tamamıyla takas edilebileceğini söyledi.

Hamas ayrıca rehinelerin bir kısmının ya da tamamının serbest bırakılması karşılığında Gazze'ye yakıt ve diğer malzemelerin yeniden bağlanmasını, Mısır ile Refah Sınır Kapısı'nın açılmasını ve İsrail hava saldırıları ile bombardımanının durdurulmasını istedi.