Yaşam

Halk TV yazarı İsmail Pehlivan: Alevilikte kadın-erkek eşitliği tarihsel ve toplumsal bir gerçekliktir

Pehlivan, Alevi toplumunun geleneksel değerlerden uzaklaştığını, kentleşmenin ve modernleşmenin bu kültürel erozyona neden olduğunu yazdı

13 Ekim 2024 09:46

T24 Yaşam

Bugünkü köşesinde, Alevilikte kadın ve erkek arasındaki eşitliği ele alan Halk TV yazarı İsmail Pehlivan, bu inancın tarihsel köklerine vurgu yaparak, kadınların Alevi toplumunda güçlü ve saygın konumları olduğunu söyledi.

“Erkek dişi sorulmaz, muhabbetin dilinde,
Hakk'ın yarattığı her şey yerli yerinde,
Bizim nazarımızda, kadın erkek farkı yok,
Noksanlık, eksiklik senin görüşlerinde.”

Bu alıntı ile Pehlivan, Alevilikte insan sevgisinin merkeze alındığını ve kadın-erkek ayrımının olmadığını da vurguladı. Yazısında, kadının toplumdaki yerinin "Hakk’ın yeryüzündeki tecelligâhı" olarak görüldüğünü ve bu sayede kadına özel bir saygı duyulduğunu belirtti. Ayrıca, Alevilikte tekeşliliğin önemini ve kadınların ailenin direği olarak kabul edildiğini ifade etti.

Pehlivan, Alevilikte kadınların "Ana" statüsünde olduğunu ve bu statünün kadını toplumda güçlü kıldığını anlattı. “Ana’sız Pir, Pir’siz Ana olmaz” diyerek, Alevi toplumunda kadının söz sahibi ve bilge bir kişilik olarak kabul edildiğini vurguladı. Cem törenlerinde kadınların erkeklerle yan yana ibadet ettiğini ve "Kadın bu öğretinin en önemli taşıyıcı unsurudur" ifadesiyle, kadınların Alevilikteki merkezi rolünü ortaya koydu.

Günümüzdeki duruma değinen Pehlivan, Alevi toplumunun geleneksel değerlerden uzaklaştığını, kentleşmenin ve modernleşmenin bu kültürel erozyona neden olduğunu yazdı. Alevi gençlerin Musahiplik ve Cem ibadetlerinden uzaklaştığını, bunun da Aleviliğin temel değerlerini zayıflattığını dile getirdi.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.



 "Yunanistan’da Müslüman, Türkiye’de gavur tohumu"; Kayıp bir kuşağın hikâyesi 'Mübadele'