Yaşam

Hakkari'de yardım için dağıtılan kömür torbalarından taş çıktı

05 Kasım 2019 12:06

Hakkari'de İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından daha önce belirlenen ihtiyaç sahiplerine dağıtılan kömür torbalarının içinden taş çıktı. Evlere taşıdıkları torbalarda kömür yerine taş ile karşılaşan yurttaşlar, yol kenarına dizdikleri torbalardan taşları çıkararak, "Eğer yetkililer bizlere inanmıyorsa torbalar burada. Gelip baksınlar" dedi. Bazı yurttaşlar da kömür denilerek dağıtılanı yıkayarak taş olduğunu gösterdi.

"Bize kömür diye dağıtılan şeyleri nasıl yakalım?”

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre Berçelan Mahallesi'nde ikamet eden yurttaşlardan Bedel Yiğit, kendilerine yardım diye dağıtılanın kömür değil taş olduğunu dile getirdi. Yolun kenarına istifledikleri torbaların bir an önce alınmasını isteyen Yiğit, bir torbayı açarak, “Bize yardım adı altında verilen kömürleri sobaya koyduğumuzda yanmıyor ve bir süre sonra sobaya baktığımızda kömür diye koyduğumuzun aslında taş olduğunu görüyoruz. Bize geçenlerde devlet tarafından 30 torba kömür dağıtıldı. Daha önce dağıtılan torbalar bu kadar ağır değildi. Biz de bütün kömürleri içeriye taşıdık. Bazıları bu kömürleri 5 kat yukarıya, evlerine taşıdı. Ancak kömür torbalarını açtığımızda içinde yarısından fazlasının taş olduğunu gördük. Ben de bütün torbaları tekrar yolun kenarına taşıyarak buraya bıraktım. Görüyorsunuz. Bu torba kırk kilogram geliyor. Aslında bu kadar ağır olmaması gerekiyor” dedi. Torbadan çıkardığı taşları gösteren Yiğit, “Bakın bunlar taştır. İçinde bazı kömür parçaları da olduğundan taşlar kararıyor ve elleyince taş olduğunu görebiliyorsunuz. Bize kömür diye dağıtılan şeyleri nasıl yakalım?” diye sordu.

"Sobaya nasıl koysak öyle de çıkarıyoruz"

Kömürleri sobaya koyduğu gibi çıkardığını belirten Hayriye Yiğit “Bizlere kömür yerine taş dağıtılmış. Sobaya nasıl koysak öyle de çıkarıyoruz. Bakın bu taşları yıkayacağım ve sizler de taş olduğunu göreceksiniz” diyerek, torbalardan çıkardığı kara taşları yıkadı.

Aynı mahalleden Havva Sümer de, “Dağıtılan kömürler kesinlikle yakılmıyor. Sobaya bir defa attık ve artık kullanmıyoruz. Çünkü kömür değil, torbalardan taş çıkıyor. Bütün mahalle için büyük bir kamyon içinde getirip buraya boşalttılar. Kömür sandığımız meğerse taşmış. Biz de geri getirip yolun kenarına atmışız” diye konuştu.

Kendilerine kömürlerin taş çıktığını ve yakıldığında patladığını belirten Lokman Sümer ise şunları söyledi:

“Dağıtılan kömürleri sobaya attığımızda bir süre sonra patlıyor. Bin liraya aldığımız sobanın içindeki bütün tuğlaları parçalıyor. Eğer yetkililer bizlere inanmıyorsa kömürler burada. Gelip baksınlar. Aslından bu durumu herkes biliyor. Yapılan yardım değil sadece göz boyamadır. Bu kadar fakir halk bu kış boyunca ne yapacak? Dağıtılan kömür değil taştır. Yakamadıktan sonra ne yapacağız. Elbette çöpe atacağız.”