Yaşam

Güneş kremi karşıtı komplo teorisine karşı uzmanlar, Güneş'in zararlı etkilerine karşı uyarıyor

19 Temmuz 2023 16:47

Güneş kremlerinin aslında sağlıksız olduğunu ileri süren yeni bir komplo teorisi, sosyal medyada gündem oldu. 

Güneş kremlerinin aslında ilaç şirketleri tarafından yaratılan bir "tezgah" olduğunu savunanların başında, "Tan Man" adıyla bilinen sosyal medya fenomeni geliyor.

Tan Man, Instagram hesabındaki paylaşımlarda, koruyucu kremlerin çevreye ve insan vücuduna zararlı olduğunu öne sürerek, takipçilerine krem kullanmadan "doğal şekilde" güneşlenmelerini tavsiye ediyor.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, Britanyalı spor koçu James Middleton da Twitter'daki gönderilerinde, Güneş ışınlarının sağladığı D vitaminlerinin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, otoimmün hastalıkları önlediğini, bunun da ilaç şirketlerinin işine gelmediğini savunuyor.

Öte yandan Harvard Üniversitesi'nde geçen yıl yapılan araştırmada, D vitamininin otoimmün hastalıkları kesinlikle önlediğine dair yaygın kanının doğru olmadığına işaret edilmişti. Çalışmada, D vitamini takviyesi alan 1000 kişiden yalnızca 9.5'inde otoimmün hastalık görülmesi riskinin azaldığı tespit edilmişti.

İspanya'daki Pedro Jaén Group adlı klinikten dermatolog Gonzalo Segurado da ülkenin önde gelen gazetelerinden El Pais'e "Güneş kremi kullanmadan ‘sağlıklı bronzlaşmak' diye bir şey mümkün değil" dedi.


Seguardo, bronzlaşmanın insan derisinin Güneş ışınlarına karşı uyguladığı bir savunma mekanizması olduğuna dikkat çekerek, "Kendinizi gerektiği şekilde korumalısınız" ifadelerini kullandı.

Komplo teorisyenleri arasında ultraviyole ışınlarla cilt kanseri arasında bağlantı olmadığını iddia edenler de var.

ABD'li osteopati uzmanı Dr. Joseph Mercola, Twitter'daki paylaşımında Güneş'ten gelen zararlı ultraviyole ışınlarla cilt kanseri arasındaki bağlantıyı "mit" diye niteledi. Mercola, Covid-19 aşısı karşıtı komplo teorilerine verdiği destekle de ünlenmişti.


  • "Yüksek D vitamini, otoimmün bir hastalık geliştirmeyi neredeyse imkansız hale getirir. Bu durum ilaç şirketlerini ve sağlık sektörünü iflas ettirecektir. Bir dakika durup düşünün. Güneş'in kötü olduğuna inanmanızı istiyorlar."

Öte yandan Cilt Kanseri Vakfı'nın sitesinde paylaşılan bilgilerde, her gün güneş kremi kullanmanın, en agresif seyirli cilt kanseri melanomun görülmesi riskini yüzde 50 oranında azalttığı belirtiliyor.

Buna göre koruyucu kremler, cildin orta ve dış katmanlarını oluşturan skuamöz hücrelerde gelişen yaygın bir cilt kanseri olan skuamöz hücreli karsinomun görülmesi riskini de yüzde 40 oranında azaltıyor.