Yaşam

Günde 80 lira kazanıyordu, şimdi 1.5 ton üretim yapıyor

10 Ekim 2021 08:17

Malatya’da ev temizliğine giderek kazandığı günlük 80 TL’yle istiridye mantarı sporları ve ekipmanlar alarak üretime başlayan Hayriye Duman, ayda 1.5 ton mantar elde etmeye başladı.

Hürriyet’te yer alan habere göre, Halk Bankası Genel Müdürü Osman Arslan, “Entegre tesis kurmak istiyorum” diyen Hayriye Duman’a destek sözü verdi. 

Sürece ilişkin olarak bilgi veren Duman, "Köye gideceğim ama ne yapacağım? İnternette araştırırken istiridye mantarını gördüm. Nasıl yetiştirildiğini öğrendim. Şehirde çocukları okuturken, sadece kayısıyla geçinemeyeceğimizden arada evlere temizliğe gidiyordum. Bir gün temizliğe gittim 80 lira aldım. O parayla mantar sporları satın aldım. Köyde kayısıları koyduğumuz depoda ekim yaptım. 30 tane poşet oldu ilk yaptığımda. Hasat zamanıydı, İlçe tarım müdürümüz geldi köye. Ona ikram edince hoşuna gitti, o da bize destek oldu. O desteğin üzerine bu kez 60 torba alınca tekrardan yetiştirdik." dedi. 

"Okullarda, çocuklarımın öğretmenlerine satmaya başladım"

Duman şu ifadeleri kullandı: 

Okullarda, çocuklarımın öğretmenlerine satmaya başladım. İlk tanıtımım bu şekilde oldu. Daha sona pazarlarda satmaya başladım. Tek başıma mücadele ettim. Valiliğe, il tarım müdürlüğüne gittim. Elimde kompostlarla gezip, ‘Bana destek verin, bir şeyler yapmak, bu işte ilerlemek istiyorum’ dedim.

Tarım Bakanlığı’nın ‘Genç Çiftçi Projesi’ çıktı 2016 yılında. Bu projeden 30 bin lira hibe alarak 100 metre kare mantar tesisi kurdum köyde. Ölen kardeşim ve oğlumun ismini koyduğum Bilgin mantar ünvanı alıp devam ettim. Danimarka’da yaşayan kayınbiraderimin desteğiyle de havaalanı yolu üzerinde yer aldık. Orada da 3 oda yaptık. Şu anda 4 odam var. Yani 400 metrekare yerim var. Bir de 100 metrekare kadar da kompost odam var. Her işimi kendim yapıyorum. Köye gidip geliyorum. Şehirde de bir dükkan açtım, orada da ekstra satış yapıyorum. Şu an 100 metrekarede 3 ton mantar alıyoruz 60 günde. Ayda 1.5 ton diyelim. Tesiste çocuklarımla birlikte çalışıyoruz. Köyden de imece usulü yardıma geliyorlar. Yazları üretim yapmıyorum. Şimdi başlayıp, Haziran’a kadar üretiyorum, 3 ay üretim yapmıyorum. Çünkü yazın kayısı işlerimiz var. Hem çok sıcak olduğu için millet mantar yemiyor, sebzeye ağırlık veriyor. Sebzeye göre, mantar biraz pahalı geliyor, ürün elimizde kalıyor. Entegre tesisi o yüzden, 12 ay üretim yapabilmek için istiyorum. Yoksa hiçbir kari kalmıyor, 3 ay dükkanları kapatıyorum.

Mantar çok hassas bir ürün olduğu için, satış yapamadığımızda elimizde kalıyor. Yüzde 98 oranında su barındırdığı için hemen bozuluyor mantar. Kurutma tesisi kurmak istiyorum, satamadığımızı kurutabilmek için. Satsak bile 2-3 gün dayanıklı ömrü olabilmesi için soğuk hava deposuna ihtiyacım var. Entegre tesis kurabilirsem, üretiminden paketlenip çıkacak. Salamurasını da yapacağım"