Politika

Gözler Parti Meclisi toplantısında: DEM Parti’nin gündeminde CHP’nin iş birliği teklifi ile “AKP ile pazarlık” tartışmaları var

16 Aralık 2023 00:00

Yerel seçimlere kendi adaylarıyla girme kararı alan DEM Parti, CHP’nin bazı bölgelerde olası iş birliklerine yönelik teklifini bugünkü Parti Meclisi’nde tartışacak. Parti Meclisi toplantısında ayrıca, “AKP ile İstanbul’a aday gösterme karşılığında belediyelere kayyum atanmamasına yönelik pazarlık yapıldığı” iddialarının da masaya yatırılması bekleniyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları Oruç ve Tuncer Bakırhan’ı ziyaretinin ardından iki partide de yerel seçim iş birliğine yönelik çalışmalar hız kazandı. CHP Parti Meclisi’nde ziyaretle ilgili bilgilendirme yapılırken, DEM Parti de görüşmeyi yarınki Parti Meclisi’nde gündemine alacak.

“Açıktan görüşme çağrısı karşılık buldu”

Edinilen bilgiye göre perşembe günü CHP Genel Merkezi’nde toplanan Parti Meclisi’ne bilgi veren Özgür Özel, görüşmeyi bir nezaket ziyareti olarak değerlendirdi ve her iki taraf açısından da pozitif geçtiğini vurguladı. Partiler arasında bir ittifaktan ya da iş birliğinden bahsetmenin mümkün olmadığını da kaydeden Özel, bazı bölgelerde iş birliği zemininin ise oluşabileceğini dile getirdi. Dün de CHP kulislerinde yapılan değerlendirmelerde özellikle İstanbul’da DEM Parti ile iş birliği seçeneklerinin masada olduğu vurgulandı. DEM Parti’de de, bugüne kadar CHP’ye yapılan “açıktan görüşme” çağrısının karşılık bulduğu ifade edilirken, ziyaretle ilgili CHP’deki değerlendirmelere benzer şekilde “görüşmenin pozitif geçtiği” ifade edildi.

“Kent-uzlaşı” kavramıyla “ortaklaşma” tartışması

Özgür Özel’in DEM Parti’ye ziyaretinin ardından gözler de bugünkü DEM Parti’nin Parti Meclisi (PM) toplantısına çevrildi. Edinilen bilgiye göre DEM Parti PM’sinde bugün belediye başkan adayları için ön seçim çalışmalarının yanı sıra ağırlıklı iki gündem maddesi olacak. DEM Parti, öncelikle CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in ziyareti ve CHP’nin yerel seçimlerde başta İstanbul olmak üzere bazı bölgelerde iş birliği yapılabilmesine yönelik teklifini değerlendirecek. Yerel seçimlere kendi adaylarıyla girme kararı alan DEM Parti’de parti yetkilileri PM öncesinde yaptıkları değerlendirmelerde tabanın partinin kendi adaylarıyla seçime girmesini istediğine dikkat çekiyor. Bunun yanında batı illerinde “kent-uzlaşı” kavramıyla belli bölgelerde “ortaklaşma” üzerinden CHP adaylarının desteklenmesini savunanların görüşleri de ön plana çıkıyor. Bu arada bazı parti yetkilileri, CHP’nin desteklenmesi ile ilgili bir eğilim belirse dahi İstanbul ve Ankara’nın farklı şekilde değerlendirilebileceğine dikkat çekiyor.

Kayyum ve İmralı ile ilgili AKP’nin tavrı bekleniyor

DEM Parti PM’sinde diğer yandan, iktidarın doğu ve güneydoğu illerindeki il ve büyükşehir belediyelerinde başkanların görevden alınarak yerlerine vali ya da kaymakam atadığı kayyum uygulamasının da kapsamlı bir biçimde tartışılması bekleniyor. Bu doğrultuda son günlerde kamuoyunda gündeme gelen “AKP ile İstanbul’a aday gösterme karşılığında belediyelere kayyum atanmamasına yönelik pazarlık yapıldığı” iddiaları da PM’nin önemli gündem maddelerinden birisi olacak. DEM Parti’de bazı yetkililer de, kayyum uygulamaları ile birlikte İmralı’da Abdullah Öcalan’ın avukatlarına getirilen görüşme engelinin kaldırılması konusunda AKP’nin tavrını görmek istediklerini belirtiyor. Kulislerde bir süredir AKP’nin bu konuda bir adım atması halinde DEM Parti ile yeni bir sürecin başlayabileceği iddia ediliyor. Bugünkü PM toplantısında bu iddialar ve tartışmaların da gündeme gelerek çeşitli olasılıkların değerlendirilmesi bekleniyor.

Ruhavioğlu: Henüz bu senaryo gerçekleşme yolunda değil

Tartışmalarla ilgili soruları yanıtlayan Kürt Çalışmaları Merkezi Direktörü Reha Ruhavioğlu da DEM Parti’nin önceliğinin kayyum uygulamalarının sona erdirilmesi olacağını, bunun da ancak iktidardan talep edilebileceğini dile getirdi. Ruhavioğlu, şunları söyledi:

“Kamuoyunda bir kapı arkası diplomasisi senaryosundan bahsediliyor. ‘DEM Parti, büyükşehirlerde aday göstersin, CHP’ye kaybettirsin böylece kendi belediyelerine de kayyum atanmama garantisi alsın’ şeklinde. Ancak ben henüz bunun gerçekleşme yoluna girdiğini düşünmüyorum. Böyle bir senaryonun gerçekleşmesi durumunda DEM Parti, İstanbul’da güçlü bir aday çıkaracaktır. Bu da DEM Parti’nin seçmenini DEM Parti etrafında konsolide eder. Hatta bu aday, kampanyasında Ekrem İmamoğlu’nu da hedef alır. İktidarla uzlaşma yaşanmaması durumunda ise DEM Parti ya zayıf bir aday çıkarır ya da hiç çıkarmayarak CHP’ye destek olabilir. DEM Parti seçmeninin tabandaki ittifaka ne kadar katılıp katılmayacağı, DEM Parti’nin adayı, kampanyası ve bu kampanyada İmamoğlu’nu karşısına nasıl konumlandırdığı ile bağlantılı olacaktır.”