Politika

Gözler, İyi Parti’deki kritik GİK toplantısında: “81 ilde aday” kararı çıkacak, iş birlikleri için Akşener’e tam yetki verilecek

13 Eylül 2023 00:00

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, 81 ilde aday çıkaracaklarını açıklamasının ardından gözler bugün yapılacak Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısına çevrildi. Toplantıda, 81 ilde aday çıkarılmasına yönelik karar alınacak, diğer yandan da il ve ilçe özelinde iş birlikleri için Akşener’e tam yetki verilecek.

İyi Parti, yaklaşan yerel seçimler öncesinde en kritik toplantılarından birisini bugün gerçekleştiriyor. Akşener başkanlığında, bugün saat 13.30’da bir araya gelecek GİK toplantısında, partinin yerel seçimlere ilişkin stratejisine yön verilecek.

“GİK’ten geçtiği an nihai karardır” demişti

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin ardından, seçim süreçleri ile ilgili CHP’ye yönelik eleştiriler getiren İyi Parti'de bu kez CHP ile ittifaka sıcak bakılmıyor. Akşener, geçen günlerde 81 ilde aday çıkaracaklarını söylemiş, ancak küçük illerde teşkilatların kendi aralarında ortaklık yapabileceğini vurgulamıştı. Akşener, bu konuda GİK'i toplantıya çağıracağını belirterek, “GİK’ten geçtiği an nihai karardır" ifadesini kullanmıştı. Akşener’in bu sözlerinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ise, “Her zaman ittifak şart” açıklaması yapmıştı.

GİK’te ağırlıklı görüş: 81 ilde aday çıkaralım

Tüm bu gelişmelerin ardından İyi Parti, yerel seçimlerle ilgili stratejisini belirlemek üzere bugün saat 13.30’da Akşener başkanlığında toplanacak. Edinilen bilgiye göre Akşener, toplantıda 81 ilde aday çıkartmaya yönelik görüşlerini GİK üyelerine aktardıktan sonra, tüm üyeleri dinleyecek ve seçimlere ittifak kurulmadan girilip girilmemesine yönelik bir oylama yapacak.

İyi Parti’de bazı GİK üyeleri, dün de gün boyu parti genel merkezinde bugünkü toplantıya hazırlanırken, üyelerin büyük çoğunluğunun, Akşener gibi yerel seçimlere müstakil şekilde girilmesi gerektiğine inandığı ve bu yönde görüş belirtmeye hazırlandığı öğrenildi.

Diğer yandan, bazı il ve ilçelerde de çeşitli iş birlikleri kurulabilmesi adına da Akşener’e tam yetki verileceği öğrenildi. Böylece, Akşener’in seçim sürecinde GİK’ten aldığı yetkiyle, diğer partilerle kurulacak iş birliklerinde GİK’i toplamaya gerek kalmadan karar alabileceği belirtiliyor.

İstanbul ve Ankara’da kapıyı kapatan süreç nasıl gelişti?

İyi Parti’de, ağırlıklı görüşün bundan sonra yola ittifaksız devam edilmesinden yana olduğu konuşulsa da teşkilatlarda bir süredir İstanbul ve Ankara özelinde ittifakın göz ardı edilmemesi gerektiği değerlendiriliyordu.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın ittifakın belediye başkanları olduğuna dikkat çekilirken, bu iki il özelinde ittifakın kapısının açık bırakılması gerektiği yorumları yapılıyordu.

Ancak, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, İmamoğlu ile Yavaş’ı CHP’nin adayları olarak açıklaması ve Yavaş’ın da "Adaysam CHP’den adayım" ifadesini kullanması üzerine, İyi Parti’nin İstanbul ve Ankara’da da ittifaka kapıyı kapatma noktasına geldiği belirtiliyor.

İYİ Partili kurmay: Yavaş’ın açıklaması siyaseten şık olmadı

Süreci T24'e değerlendiren İyi Partili üst düzey bir yetkili, “81 ilde aday çıkarmamızdan daha doğal ne olabilir” derken, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın CHP’den aday olacağına yönelik açıklamasını doğru bulmadıklarını ifade etti.

Bir başka İyi Partili kurmay ise Yavaş ile fikir birlikteliklerinin bulunduğuna dikkati çekerek, “Henüz bir müzakere süreci başlamamışken, Mansur Yavaş’ın bu açıklaması siyaseten şık olmadı” dedi.

İyi Parti’nin insan kaynağının yeterince güçlü olduğunu belirten ve İstanbul ile Ankara’da da güçlü adaylar çıkarabileceklerini ifade eden yetkili, “Hedefimiz, 2028’de iktidar olmak. Yerel seçim süreci de İyi Parti için sıçrama tahtası olacak” diye konuştu.