Bilim / Teknoloji

Google'dan "ırkçılık" özrü: Gemini'nin insan görüntüleri oluşturma özelliğini durdurdu

Gemini, beyazlara karşı ırkçılık yapmakla suçlanmıştı

22 Şubat 2024 16:11

Google’ın yapay zekâ takviyeli manzara oluşturma uygulaması Gemini, beyazlara karşı ırkçılık yapmakla suçlanmıştı.

Oluşturulan insan görsellerinin büyük çoğunluğunun beyaz olmadığının fark edilmesi üzerine, Kullanıcılar Gemini uygulamasına beyazlara karşı ırkçılık yaptığı gerekçesiyle reaksiyon gösterdi.

Google tepkilerin ardından özür diledi

Gelen tepkilerin ardından Google bir açıklama yaptı. Şirket, X hesabından yaptığı açıklamada, “Gemini'nin bazı tarihsel görüntü oluşturma tasvirlerinde yanlışlıklar sunduğunun farkındayız” diyerek özür diledi.

Hedefi ıskaladı

Bu cins tasvirleri düzeltmek için çalıştıklarını belirten Google, “Gemini’nin yapay zekâ imaj üretiminde geniş bir insan yelpazesi var, bu ekseriyetle güzel bir şey zira dünyanın her yerinden birçok insan bunu kullanıyor fakat burada amacı ıskaladı” ifadelerine yer verdi.

Google, bu ayın başlarında Gemini (eski ismiyle Bard) yapay zekâ platformu aracılığıyla imaj oluşturma özelliğini kullanıma sunmaya başlamıştı.

Açıklamanın devam şu şekilde:

''Gemini'nin görüntü oluşturma özelliğiyle ilgili son sorunları çözmek için halihazırda çalışıyoruz. Bunu yaparken, insanların imaj oluşturma sürecini durduracağız ve yakın zamanda geliştirilmiş versiyonunu yeniden yayınlayacağız.''