Sağlık

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi: Yılda ortalama bir buçuk kez yapılan denetimle halk sağlığı sağlanamaz

26 Kasım 2019 13:28

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, (GMO) Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan "Denetim Seferberliği" hakkında açıklamalarda bulundu. GMO, halk sağlığı ve gıda güvenliğinin işletme başı yılda ortalama bir buçuk kez yapılan denetimle sağlanamayacağını vurguladı. Denetim kapsamında Türkiye çapında 1 hafta boyunca gıda sektörünün tüm aşamalarında denetimler gerçekleştirilecek. 

Gıda Mühendisleri Odası, İzmir'de seferberliğin ilk gününde İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Musa Bakan'ın yaptığı açıklamada, İzmir'de 30 ilçede 330 kontrol görevlisi ile 2018 yılında 75 bin ve 2019 yılının ilk 11 ayında 45 bin işletmeye 66 bin denetim yapıldığının vurgulandığını belirtti.

Gıda Mühendisleri Odası, 220 günde kontrol görevlisi başına 200 denetim düştüğünü, denetimlerde görevlilerin kötü muameleye hatta şiddete uğradıklarını belirtti. Ayrıca 330 kontrol görevlisi ile 45 bin işletmenin, pazar yerleri ve okullar haricinde denetlenemeyeceği; bakanlığın daha etkin denetim yapılabilmesi için derhal kadro açarak il ve ilçe müdürlüklerindeki gıda mühendisi sayısını artırması gerektiği ifade edildi.

İzmir Şubesi, İstanbul'un aksine İzmir'de yapılan açıklamada şu üç konuya değinilmediğini söyledi:

Uygunsuz bulunan işletme sayısı 

Savcılığa suç duyurusunda bulunulan işletme sayısı 

Kesilen ceza miktarı

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün bu 3 konuyla ilgili de kamuoyunu bilgilendirmesi gerektiğini kaydetti. Şube ayrıca, alınan 2 bin 500 numunenin kaçının olumsuz çıktığının ve Alo 174 Gıda Hattına yapılan 3 bin 300 ihbar ve şikâyete geri dönüş hızının ne olduğunun açıklanmasının şeffaflık açısından önemli odluğunu belirtti. İzmir şubesi son olarak, halk sağlığı ve gıda güvenliğinin işletme başı yılda ortalama bir buçuk kez yapılan denetimle sağlanamayacağını vurguladı.