Gündem

Gıda güvenliğini ihlal eden firmalara hangi yaptırımlar uygulanıyor: Tarım ve Orman Bakanlığı açıkladı

10 Ekim 2024 10:33

T24 Haber Merkezi

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliğine ilişkin olarak 8 binden fazla görevli ile firmalara yönelik denetimlerin devam ettiğini belirterek, "Uygunsuzluk tespit edilmesi halinde; toplatma, idari para cezası ve üretimin askıya alınması gibi yaptırımların yanı sıra, uygunsuzluğun insan hayatını ve sağlığını tehdit etmesi halinde ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmaktadır" açıklamasında bulundu. 

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2 Ekim'de başlattığı uygulama ile ürünlerinde taklit veya tağşiş yapan markaları "guvenilirgida.tarimorman.gov.tr" internet adresi üzerinden anlık olarak halka duyurmaya başlamıştı. Bakanlığın açıkladığı listelere göre, vatandaşın sofralarına giren birçok üründe sahtekarlık olduğu ortaya çıkarken, ünlü markaların da listeye girmesi tartışmalara neden olmuştu. Tarım ve Orman Bakanlığı, süreçle ilgili yaptığı açıklamada, uygunsuzluk tespit edilen firmalara toplatma, idari para cezası ve üretimin askıya alınması gibi yaptırımların uygulanmasının yanı sıra, söz konusu firmalar hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu duyurdu. 

TIKLAYIN - İşte belgesi: Köfteci Yusuf’la ilgili domuz eti tespiti, şubat ve mart aylarındaki iki raporla yapılmış

TIKLAYIN - Merak edilen soruyu uzmanı yanıtladı: Domuz eti dana etinden pahalı olmasına rağmen neden tercih ediliyor?

TIKLAYIN - Hileli zeytinyağı satan firmalar açıklandı: İşte tam liste

TIKLAYIN - Hile yapan marka ve ürünlerin yeni listesi açıklandı: Pekmezde ilaç, et ürünlerinde sakatat, baharatta boya, zeytinyağında hile!

Bakanlık'tan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Gıda güvenilirliğini sağlamak ve kamu sağlığını korumak, Anayasa ve kanunlarımızın Bakantığımıza verdiği temel bir görevdir.

Bu kapsamda, Bakanlığımız hem tüketicimizin hem de üreticimizin hak ve menfaatlerini korumakla mükelleftir.

Yeni Gıda Kamuoyu Duyurusu Sistemimizde 8.000'den fazla gıda denetçimizle yaptığımız rutin ve anlık 1 denetimlerde ortaya çıkan her türlü uygunsuzluk, teknik sürecinin tamamlanmasının ardından yayımlanmaktadır.

Uygunsuzluk tespit edilmesi halinde; toplatma, idari para cezası ve üretimin askıya alınması gibi yaptırımların yanı sıra uygunsuzluğun insan hayatını ve sağlığını tehdit etmesi I halinde ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmaktadır.

Bu idari işlemler Anayasamızın 125. maddesi gereği yargı 1 denetimine tabidir. Yargı kararları idarenin bütün unsurları  bakımından bağlayıcıdır.

Bakanlığımız kamu sağlığını koruma konusunda görev ve yetkilerini bu ilkeler doğrultusunda kararlılıkla ifa etmeye devam edecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

 

 

"Yunanistan’da Müslüman, Türkiye’de gavur tohumu"; Kayıp bir kuşağın hikâyesi 'Mübadele'