Dünya Gıda Günü sebebiyle düzenlenen komisyonda Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni eğitim öğretim döneminde okul kantinlerinde satılabilecek ürünlere gıda genelgesi ile zorunlu logo uygulaması başlatacağı açıklandı.
TBMM Dilekçe Komisyonu Obezite İle Mücadele Yöntemleri ve Cerrahi Uygulamalardaki Malpraktis (doktor hatası) İddialarının Araştırılması ve Alınabilecek Önlemlerin Belirlenmesi Alt Komisyonu, AKP İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır başkanlığında toplandı. ‘Dünya Gıda Günü’ dolayısıyla açıklama yapan Satır, dünyada halen 820 milyondan fazla insanın açlık çektiğini, 53 ülkede 113 milyon kişinin akut açlık yaşadığını, 42 ülkede ise 143 milyon kişinin akut açlıkla karşı karşıya kalabilecek durumda olduğunu aktardı.
Satır, konuşmasında şunları kaydetti:
"Dünya genelinde yaklaşık 2 milyar insan orta ya da şiddetli seviyede gıda güvensizliği içinde yaşıyor. Besleyici ve yeterli gıdaya düzenli erişim sağlanamaması bu insanların kötü beslenme ve sağlıklarının bozulması riskini artırmaktadır. Fazla kiloluluk ve obezite eğilimleri ise özellikle okul çağındaki çocuk ve yetişkinler arasında yükselmeye devam etmesiyle bizler için bir diğer endişe kaynağıdır. Dünya genelinde her bir dakikada 3 çocuk açlıktan ölüyor ancak üretilen gıdaların üçte biri de israf ediliyor. 2020 yılında bu oranın yüzde 40'a ulaşması bekleniyor."
Logosuz ürünler okullara giremeyecek
Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Mühendisi Hanife Ayan da, ‘Okul Gıdası Logosu’ tebliğinin 20 Haziran 2019 tarihinde yayımlandığını, geçiş sürecinin de göz önünde bulundurulduğunda önümüzdeki eğitim öğretim sezonunda yürürlüğe gireceğini söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın okul kantinlerinde satılabilecek gıdaların genelgesiyle, söz konusu gıdalara bir logo zorunluluğunun başlatılacağını belirtti. Ayan, açıklamasında "Yeni eğitim öğretim sezonunda logosuz ürünler okul kantininde bulunmayacak" bilgisini de paylaştı.
Tuz oranını önce azalttık, sonra arttırdık
Komisyona katılan Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Yüksek Mühendisi Emel Molla, bakanlık adına tuz ve şeker oranlarının azaltılmasına yönelik yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Molla, gıda ürünlerinde tuz azaltma çalışmalarının başarı ile gerçekleştirildiğinin belirterek, "Pastırmada tuz oranını yüzde 8.5'dan yüzde 7'ye düşürdük ancak ürünün mikropların sebep olduğu olaylardan kendini koruyamadığını görmemizden ötürü bu üründeki tuz oranında arttırıma gittik. Kurutulmuş jambonda da durum aynı. Yüzde 7 olan tuz oranını yüzde 10'a çıkarmak durumunda kaldık. Ayrıca mevzuat gereği meyve sularına dışarıdan şeker ilave edilmesini yasaklamış durumdayız" dedi. (DHA)