Sağlık

Gen terapisi sağırlığa çare olabilir

08 Haziran 2024 11:38

Uzmanlar, işitme engelli doğan iki çocuğun, uygulanan gen terapisi sayesinde ilk kez müzik dinlemelerinin sağırlığa son verecek bir tedaviye ışık tutabileceğini açıkladı.

Dünyanın ilk gen terapisi denemesinde, Çin'deki yaklaşık üç yaşındaki beş çocuğun (ikisi kız, üçü erkek) her iki kulağı da duymaya başladı. Beşi de kelimeleri duyabiliyor, konuşabiliyor ve sesin nereden geldiğini tespit edebiliyordu.

Ancak iki tanesi daha büyük gelişmeler gösterdi ve hatta daha karmaşık ses sinyalleri içeren müziklere dahi yanıt verebildi.

Söz konusu tedavi, DFNB9 olarak bilinen ve bir tür kalıtsal sağırlığa neden olan hatalı DNA'nın değiştirilmesiyle işe yarıyor.

Araştırmacılar benzer bir yaklaşımın dünya çapındaki 430 milyon vakanın yüzde 60'ını oluşturan diğer doğuştan sağırlık vakalarında da yardımcı olabileceğini umuyor.

Nature Medicine'de bildirilen son sonuçlar, ekibin iki yıl önce çocukları tek kulağı tedavi ederken gerçekleştirdiği çalışmaya dayanıyor.

Gen terapisinin ardından çocukların tedavi edilen kulağındaki ileri derecede sağırlık, hafif ila orta dereceli işitme kaybına dönüştü. Ekip, terapinin her iki kulağa da uygulanmasının önceki denemeyle karşılaştırıldığında, gürültülü ortamlarda duyabilmek de dahil olmak üzere ek faydalar sağladığını söyledi.