Politika

"Gazze'den 750 bin kişinin gelme ihtimali konuşuluyor" diyen CHP'li Namık Tan'dan iktidara: Krizi yerinde çözün 

Temsili görsel

07 Kasım 2023 12:03

Eski Dışişleri Sözcüsü ve eski Washington Büyükelçisi, CHP milletvekili Namık Tan, İsrail-Hamas savaşı sürerken; Gazze'den 750 bin sığınmacının Türkiye'ye gelme ihtimalinin konuşulduğunu belirterek, iktidara uyarıda bulundu. 
 
Namık Tan, X hesabından yaptığı paylaşımında, Gazze'den sığınmacı kabul etmenin yeni bir mülteci krizi yaratacağını belirtti. 
 
Tan, şu ifadeleri kullandı:
 
"Türkiye, son yıllarda; Afganistan, Suriye ve çeşitli Afrika ülkelerinden kaçan insanların mülteci deposu olmuşken, şimdi de Gazze’den 750 bin kişinin Türkiye’ye gelme ihtimali konuşulmaktadır. Bu durumun uzun vadede Türkiye’nin güvenlik, demografik yapı ve sosyal barış konusunda sorunlar yaşamasına neden olacağı açıktır.
 
Yanlış dış politika nedeniyle Ortadoğu’da meydana gelen çatışmaların tarafı olan iktidar, bu çatışmalar sonucunda ortaya çıkan insani krizden etkilenen kişileri kısa vadeli hesaplarla Türkiye’ye kabul etmesi halinde yeni ve çok büyük bir hata yapmış olacaktır. Bu yanlış politikalardan acilen geri dönülmeli, Türkiye krizin çözümü konusunda etkin rol oynamalı, İsrail-Hamas savaşı nedeniyle ortaya çıkabilecek bu yeni mülteci krizini yerinde çözmek için çaba sarf etmeli, ABD ve İsrail arasındaki muhtemel bir mülteci anlaşmasının parçası olmamalıdır.
 
Gazze'ye sahip çıktığını iddia eden Erdoğan'ın, Gazze halkını insanlığın vicdanına aykırı şekilde vatanından sürecek bir planın parçası olması, bu planı uygulayacaklar arasında adının zikredilmesi de ibretliktir."