Politika

Gazeteciler, nöbette: AYM, "sansür" suçlamalarının odağındaki "dezenformasyon" düzenlemesini görüşecek

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de gazetecilere destek vermek amacıyla AYM'ye geldi

08 Kasım 2023 10:55

T24 Haber Merkezi

Basın meslek örgütleri, Anayasa Mahkemesi'nin bugün görüşeceği "Dezenformasyon Yasası" hakkında süreci takip etmek amacıyla nöbete başladı. 

Gazetecilerin ve muhalefetin "sansür yasası" olarak nitelendirdiği, iki gün önce tahliye olan T24 yazarı Tolga Şardan'ın da geçen hafta tutuklanmasına gerekçe olarak gösterilen "Dezenformasyon Yasası", CHP'nin başvurusu üzerinde bugün Anayasa Mahkemesi'nde görüşülecek. 

Basın Konseyi, ÇGD, Gazeteciler Cemiyeti, TGS, Haber Sen’den oluşan basın meslek örgütleri, söz konusu maddenin iptali için AYM önünde yerlerini aldı. 

"MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu'nda neler var?" başlıklı yazısı sonrası hakkında başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanıp ardından tahliye edilen T24 yazarı Tolga Şardan da, tutuklanmasına gerekçe olarak gösterilen yasayla ilgili AYM önündeki açıklamaya katıldı.

Devir teslim töreni için Ankara'ya gelen yeni CHP Genel Başkanı Özgür Özel de gazetecilere destek vermek amacıyla AYM'ye geldi. 

Şardan yaptığı açıklamada, "Daha önce gözaltına alınıp tutuklanırken söylemiştim. Nihayetinde biz hepimiz gazeteciyiz. Bu meslek sayesinde hayattayız. Benim yaşadığım ilk değil. Daha önce de meslektaşlarımız, meslek büyüklerimiz bu süreçleri yaşadılar. Olmaması temennimiz ama mesleğimizin kaderi olarak görüyorum. Kader midir o da tartışılır. Biz maalesef farklı süreçlerin altında kalan, ezilen bir meslek grubu olarak böyle süreçleri yaşıyoruz" dedi.

Şardan, "Yüce mahkemenin sağduyulu bir karar vereceğini umuyorum. Vereceği sağduyulu karar sadece mesleğimiz için değil toplumun ve ülkenin genel beklentisi açısından da çok önemli. Toplumun biraz daha rahatlamaya ihtiyacı var. Doğru habere, doğru bilgiye ihtiyacı var. Dolayısıyla, gazetecilerin önünü kapatmak yerine, altını çizerek söylüyorum, gazetecilik yapan gazetecilerin önünün açılması gerektiğini düşünüyorum. Bu yasa geçen yıl Meclis'ten geçeren sosyal medyadaki bot hesaplarla mücadele olarak açıklanmıştı. Bugün, sadece ben değil, gözaltına alınan diğer meslektaşlarımız da oldu. Gazetecileri de kapsadığını görüyoruz. Bunun bir an önce çözüme kavuşması gerekiyor" diye konuştu.

Şardan, "Ben tutuklandıktan sonra pek çok meslektaşımın arkasında olduğumu gördüm, çok mutlu oldum. Bu konuda ben biraz sembol oldum ama çok tercih ettiğim bir şey değildi, süreç böyle gelişti. Bugün mahkeme bir karar verir mi bilmiyorum. Raportörün bu konuda biraz iyimser olduğu konusunda bilgi aldım ama içeride ne şekilde bir görüşme olacak bilemiyoruz. Ben son olayım, benden başka da kimse bu süreçleri yaşamasın" ifadelerini kullandı.  

Özgür Özel'den gazetecilere destek

Hafta sonu yapılan kurultayda CHP Genel Başkanı seçilen Özgür Özel de devir teslim töreni için geldiği Ankara'da, gazetecilerin nöbetine destek verdi. Özel, "Çok olumlu bir sonuç bekliyorum. Bütün Türkiye bunu bekliyor" dedi. 

"Bugün AYM bu yasanın iptali ile ilgili adım atmayacak olursa Şardan'a yapılan herkese yapılacaktır!"

Özel, burada basına yaptığı açıklamasında, "Çok önemli bir haykırışı dile getiriyorsunuz. Size destek vermek, dayanışma içinde olduğumuzu belirtmek için buradayız. AYM'ye tarihi sorumluluğunu hatırlatıyoruz. Tolga Şardan bu madde yüzüne tutuklanmıştı bir gazetecidir. Eğer bugün AYM bu yasanın iptali ile ilgili adım atmayacak olursa Şardan'a yapılan herkese yapılacaktır. Seçim yaşadık. CHP'ye terör örgütü ile işbirliği yaftası yapıştırdılar ancak bir adım atılmadı. AYM'nin alacağı kararla ilgili bir şey demeye gerek yok. Halkın haber alma hakkını korumalarını bekliyoruz” diye konuştu.

TIKLAYIN - Özgür Özel'den "Sansür Yasası" düzenlemesine karşı toplanan gazetecilere destek: AYM, bu yasanın iptali ile ilgili adım atmazsa Şardan'a yapılan herkese yapılacaktır!

Basın meslek örgütleri şu çağrıyı yapmıştı:

"Yaklaşık iki yıldır ülkemizde basın ve ifade özgürlüğü gündeminin ilk sırasında yer alan sözde dezenformasyon yasası için 8 Kasım Çarşamba son gün!

Bir yıldır onlarca gazetecinin soruşturulmasına, gözaltına alınmasına ve tutuklanmasına neden olan 'halkı yanıltıcı bilgi yayma' maddesinin keyfi suçlamalara yol açtığını artık tüm ülke biliyor, görüyor. Bu hafta sadece üç günde üç gözaltı, dört soruşturma, bir tutuklama ile karşı karşıya kalan gazeteciler bu yasa maddesinin iptal kararını Anayasa Mahkemesi önündeki 'Sansüre ve tutuklamalara karşı basın nöbeti' ile karşılayacak.

Ülkemizin en yüksek yargı organı olan Anayasa Mahkemesi’nin sansüre karşı basın özgürlüğünü gözeten Anayasamıza uygun bir karar vererek Başkent’te adaleti gözeten yargıçlar olduğunu tüm dünyaya göstermesini bekliyoruz. Basın ve ifade özgürlüğünü savunan tüm meslektaşlarımızı, okurlarımızı, sansürü kabul etmeyen demokrasi taraftarlarını sessiz protestomuza ve serbest kürsüye davet ediyoruz. Sözde dezenformasyon maddesini tarihin çöp sepetine birlikte atmaya çağırıyoruz."

1 yıldan 3 yıla kadar hapis 

Kamuoyunda dezenformasyonla mücadele yasası olarak bilinen 7418 Sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 29'uncu maddesiyle TCK'nın 217/A maddesine ekleme yapılarak, "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçu ihdas edilmiş, bu suçu işleyenlerin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması öngörülmüştü.