Kültür-Sanat

Gazeteci - yazar Ahmet Tulgar’ın portreler kitabı ‘Bakışın Ritmi’ raflardaki yerini aldı

“Her kitabım hayatımda bir kilometre taşı”

04 Haziran 2020 18:46

Gazeteci-yazar Ahmet Tulgar’ın yeni kitabı ‘Bakışın Ritmi’, İletişim Yayınları'ndan çıktı. Yeni kitabıyla ilgili T24’e konuşan Tulgar, “Hem heyecanlı, hem mutluyum. Okurlarımın çok zevk alarak okuyacakları bir kitap oldu, diye düşünüyorum. Çünkü portreler okurların hem alışmadığı bir tür, hem de yıllar içinde fark ettim ki benim portre yazılarım beğeniliyor” dedi.

Editörlüğünü Tanıl Bora, kapak tasarımını ise Umut Durmuşoğlu’nun yaptığı ‘Bakışın Ritmi’, spordan siyasete, edebiyattan magazine kadar birçok tanınmış ismin portrelerinden oluşuyor. Tulgar, kitabın tam bir Türkiye portresi olduğunu belirterek, “Çalıştığım yayın organları benden hep portre yazıları istediler. Özellikle 2018 yılında Cumhuriyet gazetesinde, 2019 ve 2020’nin başlarında ise T24’te çok sayıda portre yazısı yazdım. Geçen yılın sonunda İletişim Yayınları’ndan bir portre kitabı yazmam için teklif gönderildi. Tanıl Bora ve hayat arkadaşı Aksu Bora şu isimlerle ilgili de yazar mısın, diye bir öneri de bulundular. Bende kabul ettim ve daha önce yazdıklarım ile yeni portre yazılarım böylece bir kitap haline geldi. Türkiye’den çok farklı insanların portrelerinin bulunduğu 'Bakışın Ritmi', bir Türkiye portresi aslında" diye konuştu.

“Her kitabım hayatımda bir kilometre taşı”

Portre yazarlığının gazetecilik hayatında da önemli bir çalışma konusu olduğuna değinen Tulgar, “Takip ettiğim, hissetmeye çalıştığım bir ritim vardır, 'Bakışın Ritmi'nde de bu ritmi aradım. 15’inci kitabım oldu 'Bakışın Ritmi'. Şimdi yeni bir heyecan yaşıyorum ve benim için her kitabım bir kilometre taşı. Çok memnunum bu kitabımdan da, güvenle okurlarıma sunuyorum” diye konuştu.

‘Bakışın Ritmi’nin arka kapak yazısı ise şöyle:

“Benim portre yazarlığıma her defasında bir açılıp kapanma, daralıp genişleme hareketinin ritmi eşlik eder. Bu ritmi arar, mütemadiyen hissetmeye çalışırım yazarken. Portresini çıkaracağım insana ritim tutarak bakarım. Sempati, antipati ve en iyisi empatinin de ritmi bu olmalı.”

Ahmet Tulgar’dan, “şahsiyat”la değil, toplumsal ruh halimizle uğraşan portreler. Kaygıların, öfkelerin, hayal kırıklıklarının, utançların, kederlerin, beri yandan hayranlıkların, sevinçlerin, tesellilerin, dert ortaklıklarının portreleri. Memleketin bir meşrepler haritası. Huylarımızın aynaları. Başlı başına, edebî zevkle okunacak denemeler.

Nesrin Topkapı, Güler Sabancı, Ali Ağaoğlu, Acun Ilıcalı, Aydın Doğan, Ali Koç, Aziz Yıldırım, Aykut Kocaman, Şenol Güneş, Alpay Özalan, Saffet Susiç, Devlet Bahçeli, Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan, Bülent Arınç, Binali Yıldırım, Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce, Ekrem İmamoğlu, Yılmaz Güney, Teslim Töre, Can Yücel, Ali İsmail Korkmaz, Selahattin Demirtaş, Vedat Milor, Tuğrul Eryılmaz, Türkan Şoray, Alpay Nazikioğlu, Kadir İnanır, Yıldız Tilbe, Selda Bağcan, Fazıl Say, Bruce Springsteen, Kevin Spacey, Ezhel, Özcan Deniz, Ferdi Tayfur, Orhan Gencebay, Hülya Avşar, Ajda, Mustafa Ceceli, Emel Sayın, Hülya Koçyiğit-Selim Soydan, Seda Sayan… Ayrıca Devran, TÜSİAD, “Diyetisyen”, “sosyal medya”, Şokopop…

Ahmet Tulgar kimdir?

Aynı zamanda T24 yazarı da olan Ahmet Tulgar İstanbul’da 1959 yılında doğdu. Çok sayıda gazete ve dergide yazdı. Makale ve denemeleri Şehrin Surlarındalar (1992), Tam Yakalandığımız Yerden (2004), Ne Olmuş Yani? Korsan Yazılar (2005), Ben Onlardan Biriyim (2007), Diller Çehreler Barış (2010), Henüz Zaman Var (2013); söyleşileri Mahallede Herkes Kahramandır (2004) adlı kitaplarda toplandı. Evsiz Ülke Hikâyeleri (1989), Birbirimize (2009), Duygusal Anatomi (2015), Trajik Nüans (2016), Bakmadığınız Bir Yer Kalmıştı (2018) adlı beş öykü kitabı; Volkan’ın Romanı (2006), Çocuklar ve Canavarları (2012) adlı iki romanı yayımlandı. Öyküleri ve makaleleri Almanca, İngilizce, Fransızca olarak çeşitli yayın ve derlemelerde yer aldı. Volkan’ın Romanı, 2013’te Makedonya’da Romani i Vollkanit adıyla Arnavutça olarak yayımlandı.

Kitaptan bir bölüm okumak için tıklayın