Medya

Gazeteci örgütleri Kadıköy'deki eylemi takip eden gazetecilere yönelik polis saldırısını kınadı: "Gazetecilerin mesleklerini yapmaları sistematik olarak engelleniyor"

03 Şubat 2021 13:39

T24 Haber Merkezi

Boğaziçili öğrencilerin protestolarına destek için İstanbul-Kadıköy'de düzenlenen eylemi takip eden gazetecilere yönelik polisin saldırısı meslek örgütlerince kınandı. 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, "kamuoyunu etkileyen her olayın ardından gazetecilere yönelik yapılan  saldırı halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına yönelik bir saldırıdır" dedi.

Yazılı açıklama yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Kadıköy'deki eylemi takip eden Halk TV muhabiri Erdinç Yılmaz ve kameraman Murat Erkmen'in yaralanmasını kınayarak '“Basın özgürlüğünün olmadığı bir toplumda demokrasiden söz etmek mümkün değildir. Gazetelerin ve gazetecilerin sürekli hedef gösterildiği bir ortamda toplumsal barış da sağlanamaz. Türkiye’nin içinden geçmekte olduğu zor dönemde gazetecilerin mesleklerini yapmaları sözlü ve fiziksel saldırılarla sistematik şekilde engellenmektedir" ifadelerini kullandı. 

Açıklamada "Reformların yeniden konuşulduğu bu dönemde Boğaziçi Üniversitesi ile tüm üniversitelerdeki gençlerin ihtiyaçlarına,  itirazlarına kulak vermenin toplumsal barışa katkı sağlayacağını, bilim ve ifade özgürlüğünü geliştireceğine inanıyoruz” denildi. 

Diğer yandan Halk TV'nin sahibi Cafer Mahiroğlu da "Doğru haber ilkesi ve toplumsal olaylar karşısındaki duyarlılığından dolayı Halk TV'nin tüm emekçilerini kutluyor, dün yaralanan muhabirimiz Erdinç Yılmaz 'a ve kameramanımız Murat Erkmen'e geçmiş olsun diyor, tüm Halk TV emekçilerine teşekkür ediyorum" dedi. 

Disk Basın-İş de "Gazeteciler hedef tahtanız değildir" diyerek Kadıköy'de Boğaziçi protestolarında yaralanan gazetecilerin durumlarını paylaştı: 

"Rıhtım bölgesinde bulunan 20'ye yakın  gazeteciye yakın mesafeden plastik mermi ve gaz sıkıldı. Bu saldırıda DİSK Basın-İş üyesi ve Artı TV kameramanı Bilal Meyveci, Halk TV Muhabiri Erdinç Yılmaz, kameraman Murat Erkmen plastik mermiyle yaralandı. DİSK Basın-İş Yönetim Kurulu üyesi Elif Afgül haber takibi esnasında tartaklanarak gözaltına alınmaya çalışıldı. Diğer meslektaşlarının çabasıyla kurtuldu. Cumhuriyet gazetesi muhabiri Nagihan Yılkın da polisin yumruklu saldırısına maruz kaldı. Sendika.org muhabiri Murat Bay, gözaltı anını fotoğraflamak isterken bir polisin yumruklu saldırısına maruz kaldı. Dokuz 8 muhabiri Fatoş Erdoğan'ın kafasına telsizle vuruldu. Belgeselci ve gazeteci Kazım Kızıl göz hizasına atılan mermi ile yaralandı. Yaralı haldeyken gözaltına alınmaya çalışıldı."