Medya

Gazeteci İsmet Solak hayatını kaybetti

Yaptığı siyasi haberlerle ismini duyuran Solak, Başbakan olduğu dönemde bir süre Bülent Ecevit’in basın danışmanlığını yürüttü

20 Ocak 2023 12:14

İlerlemiş Alzheimer hastalığı olan ve bir süredir Kırklareli Devlet Hastanesi'nde pankreas kanseri nedeniyle tedavi gören gazeteci ve yazar İsmet Solak (80), yaşamını yitirdi. Uzun yıllar diyabetli çocukların sağlık hakları için mücadele eden, diyabet hastası kızı Öyküm’ü de yedi yıl önce kaybeden Solak, doğum yeri olan Kırklareli Kızılcıkdere Köyü'nde toprağa verilecek.

Harbiye’de eğitim gören Solak, buradan ayrıldıktan sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine bağlı Gazetecilik Enstitüsü’nü bitirdi. Gazeteciliğe Kırklareli Atayolu gazetesinde başlayan Solak, Kim dergisi, Akşam, Milliyet, Anka Haber Ajansı, Hürriyet ve Güneş gazetelerinde çalıştı. Yaptığı siyasi haberlerle ismini duyuran Solak, Başbakan olduğu dönemde bir süre Bülent Ecevit’in basın danışmanlığını yürüttü.

Diyabetli çocukların dostu

Solak, haber ve yazılarıyla olduğu kadar diyabetli çocuklar için verdiği mücadele ile de tanındı. Diyabet hastası olan kızı Öyküm ile birlikte diğer diyabetli çocukların sağlık hakları konusunda çok sayıda haber ve yazıya imza attı. Diyabet kampları düzenlenmesini, kamuoyunun bu konuda bilgilenmesini sağlayan Solak, çabalarıyla çocukların ücretsiz şeker ölçüm çubuğu kullanabilmelerini de sağladı.

Kızı Öyküm’ü yedi yıl önce kaybeden ve sağlık durumu bu kaybından sonra kötüleşen Solak, Alzheiner ve pankreas kanseri tedavisi görmeye başladı.

rkiye'nin önde gelen diyabet hocalarından olan T24 yazarı Prof. Dr. Şükrü Hatun, Solak’ın ölümünün ardından “Öyküm’ün babası ve onun dolayısıyla diyabetli çocukların ve hepimizin dostu İsmet Solak’ı (İsmet abiyi) bu sabah kaybettik. İsmet abiyi, kızı Öyküm 1990’lı yılların başında tip 1 diyabet tanısı ile Hacettepe Çocuk Hastanesi’ne yattığı günden beri tanırım. O günden itibaren büyük coşkusu, iyi kalbi ve ilişkileri ile diyabetli çocukların yanında oldu, onları destekleyen çok güzel yazılar yazdı. Bülent Ecevit başbakanken şeker ölçüm çubukları sorunu onun sayesinde çözüldü. Güçlü karakteri ve sımsıcak yüreği ile hatırlayacağız onu” dedi.