Dünya

G20 Zirvesi, Yeni Delhi'de başladı: Hangi liderler katılıyor, gündemde neler var?

G20 Zirvesi, dönem başkanı Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de bugün toplanıyor. G20'de gün boyu yaşanan gelişmeler...

09 Eylül 2023 08:00

T24 Dış Haberler

Bu yıl 18'incisi düzenlenen G20 Zirvesi, dönem başkanı Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de bugün "Tek Yeryüzü, Tek Aile, Tek Gelecek" ana temasıyla düzenleniyor. Zirvede, dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderleri bir araya gelecek. Liderlerin iki gün boyunca gıda güvenliği, borç sorunları ve iklim eylemlerine odaklanması bekleniyor. 

Bu yılki zirve, Yeni Delhi'de yakın zamanda yenilenen bir konferans merkezi olan Bharat Mandapam'da gerçekleşiyor. Nehir kenarındaki geniş alan, 16. yüzyıldan kalma Babür dönemi Purana Qila kalesinin kulelerinin yanı sıra, Mahatma Gandhi'nin yakıldığı yerdeki anıt olan ve G20 liderlerinin ağaç dikmesinin beklendiği Raj Ghat'a yakın bir konumda yer alıyor.

Sonuç Bildirgesi yayımlandı

G20 Sonuç Bildirgesi'nde özellikle Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve tahıl/gıda güvenliği konusunda alınan kararlar öne çıktı.

Ukrayna konusunda şu ifadeler kullanıldı:

- Ukrayna'daki savaşla ilgili olarak, tüm devletler BM Şartı'nın amaç ve ilkelerine uygun bir şekilde hareket etmelidir.

- Ukrayna'daki savaş konusunda, tüm devletler herhangi bir devletin toprak bütünlüğüne, egemenliğine veya siyasi bağımsızlığına karşı toprak elde etmek amacıyla güç kullanma tehdidinde bulunmaktan veya güç kullanmaktan kaçınmalıdır.

- Ukrayna'daki savaşta nükleer silahların kullanımı veya kullanım tehdidi kabul edilemez.

Tahıl/gıda güvenliği konusunda ise şunlar söylendi: 

- Rusya ve Ukrayna'ya, Rusya ve Ukrayna'dan tahıl, gıda maddeleri ve gübre/girdi sevkiyatının derhal ve engelsiz bir şekilde sağlanması çağrısında bulunuyoruz.

- Gıda ve enerji güvenliğinin sürdürülmesinin önemini vurgulayarak, ilgili altyapıya yönelik askeri imha veya diğer saldırıların durdurulması çağrısında bulunuyoruz.

-Gıda ve enerji piyasalarında yüksek düzeyde dalgalanma potansiyeli devam etmektedir.

TIKLAYIN | Liderler, G20 Zirvesi Sonuç Bildirgesi üzerinde uzlaştı: Ukrayna savaşında nükleer silahların kullanımı veya kullanım tehdidi kabul edilemez

Modi, G20 Liderler Zirvesi bildirisinde "fikir birliğine" varıldığını belirtti

Başbakan Narendra Modi, öğleden sonra toplantıları öncesinde bildiriye ilişkin konuşma yaptı.

Modi, "İyi haberler aldım. Ekibimizin çalışmaları sonucu Yeni Delhi G20 Liderler Zirvesi bildirisinde fikir birliğine varıldı." dedi.

Modi, konuşmasında bildirinin kabul edildiğini duyurdu.

Erdoğan'ın G20 temasları hızlı başladı: BAE, Japonya, Brezilya

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) mevkidaşı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan, ikili görüşmede bir araya geldi. Kapalı kapılar ardında yapılan görüşme G20 zirvesi çerçevesinde gerçekleşti. BAE, G20 üyesi olmamasına rağmen Hindistan tarafından zirveye davet edilmişti. 

Erdoğan-Nahyan görüşmesinden...

Konuyla ilgili bilgi sahibi iki kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya Başbakanı Fumio Kişida ile de Karadeniz tahıl anlaşmasını yeniden canlandırmak üzere görüşmelerde bulundu.

Rusya, Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin aracılık ettiği anlaşmadan bir yıl sonra Temmuz ayında kendi gıda ve gübre ihracatının engellendiği ve ihtiyacı olan ülkelere yeterince Ukrayna tahılı gitmediği şikayetiyle anlaşmadan ayrılmıştı.

Erdoğan ayrıca Brezilyalı mevkidaşı Luiz Inacio Lula da Silva ile bir araya geldi. Brezilya, Türkiye'nin Güney Amerika'daki ilk stratejik ortağı ve bölgedeki en büyük ticaret ortağı konumunda. 

Erdoğan-Lula görüşmesinden...

ABD'li yetkili: G20 ortak bildiri anlaşması 'zorlu' olacak

Bir ABD hükümet yetkilisi, G20 zirvesinin başlamasından saatler önce yaptığı açıklamada ortak bir sonuç bildirgesi üzerinde anlaşmaya varılmasında "zorluklar" yaşanacağını söyledi.

Al Jazeera'nin haberine göre; ABD'li yetkili, başta Rusya'nın Ukrayna işgali olmak üzere, önemli uluslararası konularda üyeler arasındaki görüş ayrılıklarının "belirli bir dil üzerinde anlaşmaya varılmasını" zorlaştırdığını söyledi.

ABD'li yetkili, "G20, özellikle Rusya ve Ukrayna'nın da aralarında bulunduğu bazı küresel meselelerde daha geniş bir görüş yelpazesine sahip, daha çeşitli bir yapı" dedi. 

AB yetkilileri: AB-Ortadoğu-Hindistan ticaret planı; demiryolu, veri ve hidrojen projelerini içerecek

AFP'ye konuşan AB yetkilileri, G20 zirvesinde açıklanacak olan AB, Orta Doğu ve Hindistan'ı birbirine bağlayacak "tarihi" planın veri, demiryolu, elektrik ve hidrojen boru hattı bağlantılarını içereceğini söyledi.

AB yetkilileri; Çin'in küresel devasa yatırımlarına bir alternatif olarak görülen planların, Hindistan ile Avrupa arasındaki demiryolu bağlantılı ticareti yüzde 40'a kadar hızlandırmayı ve Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Ürdün ve İsrail'deki bağlantıları entegre etmeyi hedeflediğini söylediler.

Hindistan Başbakanı Modi, Afrika Birliği'ni resmi olarak G20'ye katılmaya davet etti

Afrika Birliği (AU), Modi'nin daveti üzerine G20'nin yeni üyesi olarak resmen yerini aldı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, zirvenin açılış konuşmasında Afrika Birliği'nin dünyanın en zengin ve en güçlü ülkelerinden oluşan G20'nin daimi üyesi olduğunu söyledi.

Hindistan Başbakanı Modi, Afrika Birliği Başkanı'nın dünya liderlerinin yanında yer almasıyla birlikte, "Herkesin onayıyla, Afrika Birliği Başkanı'ndan kalıcı G20 üyesi olarak koltuğuna oturmasını talep ediyorum" dedi.

55 üye ülkeden oluşan Afrika Birliği, artık tam üyeliğe sahip tek bölgesel blok olan Avrupa Birliği ile aynı statüye sahip. Afrika Birliği'nin bir önceki tanımı "davet edilen uluslararası örgüt" idi.


Zirvenin programı

Bugün saat 10.30'da zirvenin ilk oturumu başlayacak, ardından liderler bir çalışma yemeğinin ardından ikili görüşmeler yapacaklar. Saat 19.00'dan itibaren liderler ve heyet başkanları için akşam yemeğinde bir araya gelinecek.

Yarın ise liderler ilk olarak Mahatma Gandhi'nin mezarına çelenk koyacak. Dönüşte yapılacak oturumun ardından zirve deklarasyonunun kabulü gerçekleşecek. Yarın saat 13.00'de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un; saat 14.00'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın; 14.30'da Hindistan Dışişleri Bakanları Jaishankar ve Sherpa Amitabh Kant'ın basın toplantısı olacak. Ardından saat 15.00'te Japonya Başbakanı Fumio Kişida ve saat 17.00'de Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva basın toplantısı gerçekleştirecek. 

G20 nedir, neden önemli?

Resmi adı "Finansal Piyasalar ve Dünya Ekonomisi Zirvesi” olan G20, her yıl düzenlenen ve dünyanın en etkili 20 ekonomisinin temsilcilerini bir araya getiren kritik bir zirve. G8 Maliye Bakanlarının 25 Eylül 1999’daki Washington Toplantısı’nda, küresel sistem için önemli ülkelerden oluşan 20’ler Grubu (G20) resmen ilan edildi. 

ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Kore, Hindistan, İngiltere, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve grubun 20’nci üyesi Avrupa Birliği. Bu ülkelerin yanı sıra, üye olmamakla birlikte Uluslararası Para Fonu (İMF) Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü, OECD ve Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) de zirveye katılıyor. 

G20 içerisinde sayılan ülkeler küresel gayri safi hasılanın yüzde 85’ini, dünya nüfusunun yüzde 66’sını, uluslararası ticaretin yüzde 75’ini, uluslararası yatırımın yüzde 80’ini temsil ediyor.

Erdoğan, Yeni Delhi'de

Liderler zirvenin Yeni Delhi'de gerçekleştirileceği yere gelerek Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile fotoğraf çektirmeye başladı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Yeni Delhi'de Başbakan Modi tarafından resmi törenle karşılandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeni Delhi'de Hindistan Başbakanı Modi tarafından karşılandı

TIKLAYIN | Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 için Hindistan'da: Zirvenin gündeminde iklim krizi, kalkınma ile Rusya-Ukrayna Savaşı da var

Zirveye kimler katılıyor?

Zirveye katılan liderlerin listesi şöyle: 

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Japonya Başbakanı Fumio Kişida, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel.

Özel davetlilerin isimleri ise şöyle:

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sisi, Mauritius Başbakanı Pravind Kumar Jugnauth, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Nijerya Devlet Başkanı Bola Tinubu, Umman Sultanı Heysem bin Tarık el-Said, Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong, Birleşik Arap Emirlikleri Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin zirveye katılmayacak, Çin'i Başbakan Li Çiang, Rusya'yı ise Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov temsil edecek.

G20 zirvesinde neler konuşulacak?

Zirvenin en önemli 2 gündem maddesi; Afrika Birliği’nin G20’ye dahil edilip edilmeyeceği ve Rusya- Ukrayna savaşı. Diğer başlıklar ise yeşil kalkınma, iklim finansmanı ve yaşam; hızlandırılmış, kapsayıcı ve dayanıklı büyüme; sürdürülebilir kalkınma hedefleri konusunda ilerlemenin hızlandırılması; teknolojik dönüşüm ve dijital kamu altyapısı; 21.yüzyılda çok taraflı kurumlar ve kadınların öncülüğünde kalkınma olacak.