Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 için Hindistan'da: Zirvenin gündeminde iklim krizi, kalkınma ile Rusya-Ukrayna Savaşı da var

08 Eylül 2023 17:40

Güncelleme: 09 Eylül 2023 10:32

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 Liderler Zirvesi'ne katılmak için Hindistan'a gitti. Erdoğan'ın, G20 liderleriyle bir araya gelmesi, ayrıca zirveye katılan bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla temaslarda bulunması; ayrıca dünya liderlerine Tahıl Koridoru Anlaşması'nın tekrar işler hale getirilmesi için mesajlar vermesi bekleniyor. Zirvede iklim krizi, sürdürülebilir kalkınma, terörle mücadele, Rusya-Ukrayna Savaşı gibi kritik başlıklarının da ele alınması öngörülüyor. 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, "TRK" uçağıyla TSİ 16.10'da AFS Palam Askeri Havalimanı'na geldi.

Havalimanında Yeni Delhi Büyükelçisi Fırat Sunel, eşi Yonca Sunel ile Hindistanlı bazı yetkililer tarafından karşılanan Erdoğan, buradan konaklayacağı otele hareket etti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, G20 Liderleri, zirvede "Tek Dünya, Tek Aile, Tek Gelecek" ana teması altında gerçekleştirilecek üç oturumda görüş alışverişinde bulunacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 Liderler Zirvesi için geldiği Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de Japonya Başbakanı Kişida Fumio'yu kabul etti.
Erdoğan, Japonya Başbakanı Kişida Fumio ile

Başbakan Fumio’yu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konakladığı otelin girişinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan karşıladı. Kabulde Fidan'ın yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Başdanışmanları Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ile Zafer Çubukçu da yer aldı.

İki lider görüşmede küresel ve bölgesel konuları ele aldı.

Zirvede neler görüşülecek?

Erdoğan, “Tek Dünya, Tek Aile, Tek Gelecek” temasıyla düzenlenecek zirve kapsamında liderlerle yapacağı görüşmelerde Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında attığı adımları paylaşacak.

Zirvede iklim krizi, sürdürülebilir kalkınma, terörle mücadele, Rusya-Ukrayna Savaşı gibi kritik başlıklarının da ele alınması bekleniyor.

Erdoğan’ın dünya liderlerine savaşın bir an önce sonlandırılması ve Tahıl Koridoru mekanizmasının tekrar işler hale getirilmesi için mesajlar vermesi öngörülüyor.

Bu yılki zirveyi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping katılmıyor. Covid-19 testi pozitif çıkan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de G-20'ye katılmayacak.

Çin’i, Başbakan Li Çiang, Rusya’yı ise Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov temsil edecek.