Guardian gazetesinin konuyla ilgili haberine göre, France 3 televizyonuna konuşan tarım ve iklim uzmanı Serge Zaka, "Ağustos böceklerinin öğleden sonra hava sıcaklığı gölgede 36 dereceyi aştığında hemen hemen hiç ses çıkarmadığını gözlemledik. Sıcakta vücut ısılarını düzenleyemedikleri için şarkı söyleyemiyorlar" dedi.
Erkek ağustos böcekleri, dişileri çekmek için karınlarındaki ince bir zarı titreştirerek ses çıkarıyor.
Zaka'ya göre, yaz aylarındaki sıcaklık artışının süreklilik kazanması halinde Provence bölgesindeki ağustos böcekleri başka yerlere göçebilir.
"İklim değişikliği nedeniyle bölgedeki canlı türleri muhtemelen değişecektir. Ağustos böcekleri Rhone Vadisi'nin kuzeyine gidecek, Pireneler'de ve Alpler'in güneyindeki yüksek bölgelere çıkacaktır."
Ağustos böcelleri Prvonce bölgesinin simgesi haline gelmiş ve yüz yıllar boyunca edebiyat eserlerinde de yer almış durumda. Antik Yunanlar, ölümü ve yeniden doğuşu temsil ettiğine inandıkları bu böceklerle ilgili şiirler yazmıştı.
Provence folkloruna göre, Tanrı bölge halkını öğleden sonra yattıkları uykudan uyandırsın diye ağustos böceklerini gönderdi.
La Fontaine'in yazdığı ağustos böceği ile karınca hikayesinde, karıncanın bütün yaz boyunca çalışıp kış için yiyecek depoladığı dönemi ağustos böceğinin sadece şarkı söyleyerek geçirmesi nedeniyle aç kaldığına değinilir.
Dünyada 2500 ağustos böceği türünün olduğu, Provence bölgesindeki türün dört yıllık ömrünün çoğunu yer altında geçirdiği belirtiliyor. 120 desibele kadar çıkardıkları sesle ağustos böcekleri en gürültücü böcekler olarak biliniyor. Sıcaklık 22 derecenin altına düştüğünde veya yağmur yağdığında, karın zarları elastikiyetini yitiriyor ve ses çıkaramıyorlar.