Kültür-Sanat

Folklor Kurumu Derneği 55 yaşında

12 Aralık 2019 17:02

Türkiye’nin ilk halk oyunları eğitimi veren kurumu olan Folklor Kurumu Derneği (TFK) 55 yaşında.

Yaklaşık 2500 üyesiyle faaliyetlerini sürdüren TFK halk müziği, halk oyunları, el sanatları üzerine eğitim, araştırma ve sahneleme çalışmaları yürütüyor.

T24’e konuşan Folklor Kurumu Derneği Başkanı Nabey Önder, “Laik ve demokratik bir Türkiye ilkesiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  Türk ve dünya folkloru üzerine çalışmalar yapıyoruz. Bu bağlamda arşivimiz Türkiye’nin yüz akıdır. Folklorumuzu hem yurtdışında katıldığımız festivallerde hem de yurtiçindeki konferans, çalıştay ve panellerle tanıtmaya devam ediyoruz. Ayrıca kurumsallaşmış yaygın eğitim anlayışımızla el sanatları alanında çeşitli kurslar açıyoruz” dedi.

55 yıllık ‘Kurum’

12 Aralık 1964’te “Yüksek Tahsil Gençliği Türk Folklor Enstitüsü Kurma Derneği” olarak çalışmalarına bağlayan TFK 1966’da Türk Folklor Kurumu ismini aldı.

1972 yılında yeniden tüzük değişikliğiyle Folklor Kurumu Derneği ismini alan TFK 55 yılda yüzlerce folklorcu yetiştirdi.

Çalışmalarıyla İTÜ Türk Halk Musikisi Oyunları Konservatuarı’nın öncülerinden olan kurum daha sonra Büyükçekmece Halk Oyunları Festivali’ne dönüşecek olan Sultanahmet Halk Oyunları Festivali’ni başlattı, çeşitli ulusal ve uluslararası yarışma ve festivallerde yer aldı.