Çevre

Florida'da okyanus "jakuzi"ye döndü; yüzey sıcaklığı daha önce görülmemiş şekilde 38 dereceyi aştı

26 Temmuz 2023 07:32

T24 Dış Haberler

ABD'de bulunan Florida Keys'de okyanus yüzey sıcaklığı bir jakuziyi andırır biçimde 38,43 dereceye yükseldi. Eyalette su sıcaklıkları daha önce örneği görülmemiş seviyelere ulaşırken, bunun okyanus yüzey sıcaklığı için bir rekor olabileceği konuşuluyor. 

Rekor olduğu düşünülen kaydı Everglades Ulusal Parkı'nda bulunan Manatee Bay'de bir sıcaklık ölçer şamandıra aldı. Çevrede başka noktalara yerleştirilen diğer şamandıralar da 38 ve 32 derece arasında sıcaklıklar kaydetti.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi verilerine göre, bu mevsimde okyanusun sıcaklığının normal şartlarda 23 ila 31 derece arasında değişmesi gerekiyor. Bu hafta görülen sıcaklıklar ise neredeyse bir jakuzidekiyle aynı.

The Guardian'ın aktardığına göre, okyanus yüzey sıcaklığı rekorları belirlenmese de daha önce kayda alınmış en yüksek sıcaklık Basra Körfezi'ndeki 37.61 idi. 

Güney Florida'daki sıcaklar, okyanus canlılarını ve ekosistemi de tehdit ediyor. Aşırı sıcaklar yosun, deniz otu ve mercanları yok ederken, birçok deniz canlısını "bir orman yangını" gibi öldürüyor.