Politika

Fidan-Rubio görüşmesi; kimler katıldı, neler konuşuldu, ABD tarafı tutuklamalarla ilgili ne dedi?

26 Mart 2025 09:00

Güncelleme: 26 Mart 2025 09:44

T24 Dış Haberler

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve ABD'li mevkidaşı Marco Rubio'nun Washington'daki görüşmesinin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Rubio'nun görüşme esnasında Suriye'nin desteklenmesi için yakın iş birliğine olan ihtiyacın yinelediği ve ikili ticarette daha büyük bir ortaklığın vurguladığı bilgisi verildi. ABD Dışişleri Bakanı'nın ayrıca "Türkiye'de son dönemde yaşanan tutuklamalar ve protestolara ilişkin endişelerini dile getirdiği" vurgulandı. Bakan Fidan'ın ziyareti, ABD Başkanı Donald Trump'ın ikinci döneminde Türkiye-ABD arasındaki ilk üst düzey ziyaret oldu. 

TIKLAYIN | Dışişleri Bakanı Fidan, Washington'da; ABD Dışişleri Bakanı Rubio ile görüştü

TIKLAYIN | ABD Dışişleri: Bakan Rubio, Fidan'a tutuklamalar ve protesolarla ilgili 'kaygılarını' iletti

Görüşmeye kimler katıldı?

Dışişleri Bakanı Fidan ve ABD Dışişleri Bakanı Rubio, dün akşam Türkiye saati ile 22.00 civarında Washington'da, ABD Dışişleri Bakanlığı'nda bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeye Ankara'yı temsilen Dışişleri Bakanı Fidan'ın yanı sıra Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Sedat Önal, İkili İlişkiler Genel Müdürü, Dış Politika Eşgüdüm Genel Müdürü ve Bakanlık Sözcüsü katıldı. ABD tarafında ise Bakan Rubio'nun yanı sıra Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Kıdemli Büro Yetkilisi Lou Bono, Avrupa ve Güney Kafkasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Muavini Josh Huck, Bakanlık Sözcüsü ve Güney Doğu Avrupa Direktörü katıldı. 

ABD tarafı görüşmede neyi vurguladı?

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce, görüşmenin ardından Bakan Rubio'nun görüşmede altını çizdiği konularla ilgili açıklamada bulundu. Açıklamada, Rubio ve Fidan'ın "güvenlik ve ticaret alanındaki kilit konularda iş birliğini" görüştüğü kaydedilerek şu ifadelere yer verildi: 

"Bakan, Ukrayna ve Güney Kafkasya'da barış için Türkiye'nin desteğini talep etti. Türkiye'nin IŞİD'e Karşı Küresel Koalisyon'daki liderliğini takdir eden Bakan, ne uluslararası terörizm için bir üs ne de İran'ın istikrarsızlaştırıcı faaliyetleri için bir yol olan istikrarlı, birleşik ve barışçıl bir Suriye'nin desteklenmesi için yakın iş birliğine duyulan ihtiyacı yineledi. Bakan ayrıca ikili ticarette son dönemde kaydedilen ilerlemelere dikkat çekti ve ileriye dönük olarak daha da büyük bir ekonomik ortaklığı teşvik etti"

Rubio, Türkiye'deki son süreçle ilgili ne dedi?

Açıklamanın son cümlesinde, "Bakan, Türkiye'de son dönemde yaşanan tutuklamalar ve protestolara ilişkin endişelerini dile getirdi." denildi. 

ABD, Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasıyla ilgili ne demişti?

ABD Dışişleri Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasının ardından 21 Mart'ta bir açıklama daha yaparak süreci takip etmeyi sürdürdüklerini ve Türk-Amerikan müttefik ve ortaklığı çerçevesinde Türkiye'nin "anayasasına uygun şekilde ve ortak demokratik değerler doğrultusunda şeffaflığı ve hukuk kurallarına uygun hareket edilmesini sağlamasını" beklediklerini açıklamıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce, 19 Mart'ta yaptığı ilk açıklamada "ülkelerin iç karar alma süreçleriyle ilgili yorum yapmama" açıklamasıyla ilgili soruya da yanıt vererek "Türkiye’nin, tam bir şeffaflık içinde, adil ve tarafsız yargılanma hakkı da dâhil olmak üzere temel özgürlükleri ve insan haklarını koruması önemlidir." demişti. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce, 20 Mart'ta kendisine İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasına ilişkin olarak yöneltilen iki soruyu yanıtlamıştı. 

TIKLAYIN | ABD'den ikinci "İmamoğlu" açıklaması: Çok yakından takip ediyoruz, hukuk kurallarına uygun hareket edilmesini bekliyoruz

"İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu hâlâ serbest bırakılmadı; Amerika Birleşik Devletleri İmamoğlu’nun durumunu önemsiyor mu?" sorusunu yanıtlayan Bruce, konuyu çok yakından takip etmeyi sürdürdüklerini söyleyerek şöyle devam etti: 

Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri açısından değerli bir müttefik ve ortaktır. Bu ortaklık çerçevesinde, Türkiye’nin temel özgürlükleri ve insan haklarını, bunun yanı sıra çevrimiçi özgürlükleri korumasını, anayasasına uygun şekilde ve ortak demokratik değerlerimiz doğrultusunda şeffaflığı ve hukuk kurallarına uygun hareket edilmesini sağlamasını bekliyoruz."

Dışişleri Bakanı Fidan ne dedi?

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, dün akşam görüşmenin sona ermesinin ardından verdiği bilgide Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında yapılan görüşmesinde ele alınan konuların takibinin yapıldığını aktardı. 

"Her iki taraf da savunma sanayii alanında iş birliğinin önündeki engellerin kaldırılması yönünde siyasi iradesini açık biçimde ortaya koydu. Mevcut sorunların çözümü için teknik görüşmeler gerçekleştirilecek" diyen Dışişleri kaynakları, tarafların Suriye yönetimiyle angajmanın önemini vurguladıkları ve "Suriye'de istikrarın sağlanması ve terörle mücadele konusunda kararlılıklarını" ifade ettiklerini bildirdi. 

Dışişleri Bakanı Fidan'ın Gazze’de kalıcı ateşkesin tesis edilmesi gerektiğini ve bunun bölgesel barış için gerekliliğini vurguladığını aktaran Dışişleri kaynakları Rusya-Ukrayna savaşındaki ateşkesin sağlanmasına yönelik çabaların da ele alındığını belirtti. Kaynaklara göre Türkiye, "ABD'nin bu konuda ortaya koyduğu çabaları desteklediğini" bildirdi. 

Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump arasında önümüzdeki dönemde yapılacak ziyaretlerin çalışmalarının ele alındığını aktaran Dışişleri Bakanlığı kaynakları Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki barış sürecinin görüşüldüğünü bildirdi. Görüşmede Bosna Hersek’in istikrarının Balkanlar açısından büyük önem taşıdığının da altı çizildi.