Fotoğraf: Ali Dinç / bianet
09 Mart 2025 15:15
Güncelleme: 09 Mart 2025 22:08
23. Feminist Gece Yürüyüşü’nde gözaltına alınan LGBTİ+ aktivisti İris Mozalar, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlaması ve “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” gerekçesiyle tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edildi. Mahkemeye çıkarılan Mozalar, serbest bırakıldı.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde polis engellemeleri ve yasaklamalara rağmen kadınlar ve LGBTİ+’lar 23. Feminist Gece Yürüyüşü için Sıraselviler’de toplandı. Eylemcilerin ısrarı sonucu polis, kadınların Sıraselviler Caddesi’nden Cihangir’e yürüyüşüne izin verdi. Eylemin ardından dağılmaya başlayan kadın ve LGBTİ+’ları polis, Cihangir Caddesi ve Susam Sokak kesişiminde abluka altına aldı. Yaklaşık 200 kişinin bulunduğu ablukada 112 kişi gözaltına alındı.
Gözaltına alınan 111 kişi serbest bırakılırken LGBTİ+ aktivisti İris Mozalar, Avukatı Gizem Karaköçek’in aktardığına göre; savcılık ifadesi alınmadan tutuklama talebiyle hakim 3. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Mahkemeye çıkarılmasının ardından Mozalar hakkında, "yurt dışına çıkış yasağı" kararı ile serbest bırakıldı.
Avukat Gizem Karaköçek’in açıklamaları şöyle:
“Ortada bir durum yok. Eylemden polis kamerasında alınan görüntüler, oradan İris hemen tabii ki tespit ediliyor. Çünkü tanınıyor, biliniyor ve boyu uzun vesaire hemen dikkat çekip tespit ediliyor. Yapılan tek tespit de zaten kendisine yönelik. O eylem içerisinde hani aynı alanda gözüken başka kimseye tespit yapılmıyor.
Burada direkt olarak hani üzerine oynandığı yönünde bir fikir oluşturuyor bende maalesef. Tabii yani fişlenme diyemeyiz buna. Bütün eylemi çekiyor polis kamerası. Ama direkt tanımış olmaları da normal değil.
"Zıpla, zıpla, zıplamayan Tayyip'tir" sloganı üzerine, İris’inde bu sloganı eşlik ettiği ve zıpladığı görünmüş. Ancak biz görüntüleri izleyemediğimiz için bilemiyoruz. Sadece bir rapor var. O rapora da baktığımızda İris’in ağzının oynadığı bir anı görmüyoruz. Sadece İris’in o kalabalığın içerisinde olduğu anı yuvarlak için alıp işaretlemişler. İris’in gerçekten bu slogana eşlik edip etmediğini de bilmiyoruz.
Dosya üzerinden karar verildi. Emniyet ifadesi baz alınarak savcılık kendisi burada ifade almayı uygun görmedi. Direkt olarak tutuklama talebiyle sevk etti. Eğer ifadesinin alınmasına imkan tanınmış olsaydı, daha önce bu sloganlarla ilgili beraat kararları olduğunu, ona söyleme imkanımız olurdu en azından.”
Mahkemeye çıkarılan Mozalar serbest bırakıldı. Mozalar, hakkında "yurt dışına çıkış yasağı" kararı verildi.
© Tüm hakları saklıdır.