Kültür-Sanat

Fazıl Say: Özgür Özel, Pervin Chakar'ın elini öperek çok iyi etmiş, kutlarım; yalnız bir Kürt kızına, değerli bir sopranoya ver elini, 33 kurşun daha!

25 Kasım 2023 00:30

Özgür Özel'in, konserini dinledikten Pervin Chakar'ın elini öpmesiyle başlayan tartışmaya, piyanist Fazıl Say da dahil oldu. Chakar ve Özel'in fotoğrafını paylaşan Say, "Özgür Özel, Pervin Chakar'ın elini öperek çok iyi etmiş, kutlarım" dedi. Fotoğrafın altına "ırkçı yorumlar" yapılmasına da tepki gösteren Say, dünyaca ünlü Mardinli sopranoya destek vererek, "Yalnız bir Kürt kızına, değerli bir sopranoya ver elini, 33 kurşun daha!" dedi. 

Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say, dünyaca ünlü soprano Pervin Chakar'a ve reverans yaparak kutladıktan sonra Chakar'ın elini öpen CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e destek verdi.

Instagram hesabından söz konusu fotoğrafı paylaşan Say, "Pervin çok iyi bir sestir, çok iyi bir sopranodur, kardeşimdir, beraber çalışacağız" dedi. Chakar ve Özel'i eleştirenlere tepki gösteren Say, "15 yıldır Avrupa’da pek çok yerde takip ettim başarılarını. Kimse hakkını yemesin. Pervin Chakar'ın. 'Dünya çapında sanatçımız' dediğiniz onca sahtekarlığı, tonla yanlışı önce sorgulayın!" diye yazdı.

TIKLAYIN - CHP Genel Başkanı Özgür Özel'den, dünyaca ünlü Mardinli soprano Pervin Chakar'a reverans

TIKLAYIN - Pervin Chakar: Anadilimde şarkı söylemek en büyük hakkım; sanat siyaset üstüdür

"Üzerimize sıkılsa ne olur, sıkılmasa ne olur? 33 kurşun daha!"

Ancak, paylaştığı fotoğrafın altına yapılan bazı yorumlar da Say'ın tepkisini çekti. Chakar'ın hakkında yapılan ırkçı yorumlara kızan Say, "Şu gönderinin altındaki 'faşist' yorumları okuyunca, aslında bir nevi 'intihar tweeti' attığımızı anlıyoruz. Korkmamamızın tek nedeni, zaten çoktan ölmüşüz, üzerimize sıkılsa ne olur, sıkılmasa ne olur? Yalnız bir Kürt kızına, değerli bir sopranoya 'ver elini' 33 kurşun daha!" diyerek tepki gösterdi.

Gönderinin fotoğrafın altına bir yorum daha yazarak Özel'i kutlayan Say, "Çok iyi etmiş Özgür Özel elini öperek. Kutlarım" dedi.

"'Bana sahip çıkan bir ülke yok' dediğini anımsıyorum"

Say, daha sonra paylaştığı hikâyede ise, "O sn Pervin'le geçen yıl yazışmıştım, bana kızıyordu, ^Niye projelerinde Fatma Said, Crebassa var da ben yokum?' diye serzenişte bulundu. Haklıydı. 'Zamanı gelince' dedim. 'Bana sahip çıkan bir ülke yok' dediğini anımsıyorum. O yüzden şunu düşünelim;
ona sahip çıkmak daha değerli..." yazdı.



Ne olmuştu?

Chakar'ın "Bir Opera Gecesi" konserine, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HEDEP Van Milletvekili Pervin Buldan, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Anavatan Partisi'nin eski genel başkanı Nesrin Nas da katılmıştı. Chakar, konserinde Türkçe ve Kürtçe eserleri seslendirmişti. 

CHP lideri Özgür Özel ise Pervin Chakar'ı, konserini izledikten sonra sahnede reverans yaparak kutlamış, sanatçının elini öpmüştü. 

Özel'in konsere Buldan ile katılması ve Chakar'ın elini öpmesine ise bazı siyasetçiler tepki gösterdi. 

"Sanatçının elini öptüm, hiç pişman değilim"

Dünyaca ünlü Mardinli soprano Pervin Chakar'ın konser sonrası elini öpmesiyle ilgili soruya Özel, şöyle yanıt verdi:

"Devlet Bey de kızdı geçen gün. Kızacaksa Tayyip Bey'e kızacak önce. Pervin Chakar, TRT Kürdi'de tek çıkan opera sanatçısı. Kaldı ki Pervin Chakar, 'Türkiye Kürdistan'ı' falan dememiş. Muhteşem bir dinletiydi. Çıktık, çiçek vereceğiz, çok da tasarladığım bir şey değildi, elini uzatınca sanatçıya ve sanatına duyduğum saygıdan nezaketle elini öptüm. Ben sanatçının elini öptüm, hiç pişman değilim. Yarın olsa yine aynı eli öperim. Pervin Chakar çıkıp da orada savaş çığırtkanlığı yapsa salonu terk ederim."