Bilim / Teknoloji

Fatih Altaylı: Vikipedi gerçekten bir facia, tam Türk işi

"Yalan dolan, eksik gedik"

23 Ocak 2020 09:33

HaberTürk yazarı Fatih Altaylı, iki yılı aşkın süredir erişim engeli bulunan ve 15 Ocak'ta açılan Wikipedia ilişkin, "Vikipedi gerçekten bir facia, tam Türk işi" görüşünü savundu. 

Köşe komşusu Murat Bardakçı'nın fikirlerine katıldığını dile getiren Altaylı, "Wikipedia’ya erişim yasağının kalkmasına menfi yaklaşmış. Diyor ki, ‘İngilizce Wikipedia fena dedik ama Türkçe Vikipedi rezalet.’ Katılırım. Vikipedi gerçekten bir facia. Tam Türk işi. Yalan dolan, eksik gedik. Wikipedia ne kadar zengin ise bu o kadar fakir. Yanlışlar her ikisinde de var ama Vikipedi özensizlik, ilgisizlik üzerine inşa edilmiş. Ama burada doğru olan kapatılmasını ya da yasak kalmasını istemek değil, düzeltilmesini talep etmek. Güvenilir bir kaynak haline gelmesi için çaba göstermek ve bunu talep etmek” ifade etti. 

Yazının devamı için tıklayın 

Ne olmuştu?

Anayasa Mahkemesi'nin Wikipedia'nın erişime kapatılmasını hak ihlali sayan kararının gerekçesi Resmi Gazetede yayımlandı. Wikipedia, saat 10.40 itibariyle erişime açıldı. 

2 yılı aşkın süredir erişime kapalı olan internet ansiklopedisi Wikipedia, Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından açıldı.

Anayasa Mahkemesi, kararın gerekçesinde, Wikipedia'nın kapatılmasının demokratik toplum düzeninin gereklerine uymadığını vurguladı. Wikipedia'nın kapatılmasını haklı gösteren vahim nitelikte bir içerik olmadığı belirtildi.

2017’de “Türkiye'yi çeşitli terör gruplarıyla aynı düzlemde ve iş birliği halinde göstermeye çalışan yazı ve yorumlar” iddiasıyla engellenen internet sitesine ilişkin Wikimedia Vakfı, Yüksek Mahkeme’ye başvuru yaptı. Vakıf başvurusunda, sitenin herkese açık olduğunu ve herkesin sitede değişiklik yapabileceğine yer verdi. Başvuruda, sitede nihai doğruların yer almadığı ve zaman içine değişikliklere uğrayabileceği belirtildi.