Medya

Fatih Altaylı'dan "Karne hediyesi et" haberi yorumu: Muhabirin yaptığı doğru değil ama büyük bir komplo kurmak amacında falan da olmadığı aşikâr

25 Ocak 2023 13:54

HaberTürk yazarı Fatih Altaylı, HaberTürk TV'nin tartışmalara neden olan "Karne hediyesi et" haberine ilişkin olarak, "Muhabirin yaptığı doğru değil ama büyük bir komplo kurmak amacında falan da olmadığı aşikâr" yorumunu yaptı.

Altaylı yazısında, "Meseleyi biliyorsunuz.Geçen hafta Habertürk’te bir haber yayınlandı.Bir muhabir sıklıkla haber yaptığı bir kasapta, bir çocuk ile konuştu ve çocuk annesinin karne hediyesi olarak et  aldığını söyledi. Kasap da muhabbete katıldı ve “Benden de üç kalem pirzola hediye” diye ekledi.Sonra kıyamet koptu, A Haber anneyi ve çocuğu buldu, anne haberin manipüle, kendilerine bu sözlerin zorla söyletildiğini iddia etti.  Habertürk yöneticileri bir araştırma yaptı. Ve muhabirin habere müdahale ettiği anlaşılınca işine son verdiler. Yayın öncesi kayıtları izleyince görülüyor, evet, muhabir habere müdahale etmiş ama annenin dediği gibi bir şey, bir zorlama falan yok. Tam aksine konuyu bu hale getiren annenin bizzat kendisi.  Muhabir Fatmanur arkadaşımız “Ne o karne hediyesi mi?” diye soruyor. Hiçbir müdahale, manipülasyon, etki olmadan “Evet, karne hediyesi” diyen bizzat anne.- Muhabir Fatmanur da bunun üzerine çocuğa “Annem bana karne hediyesi olarak et aldı der misin? “ cümlesini iki kez tekrarlatıyor. Kasap ise olaya kendi isteğiyle dahil olup üç kalem pirzolayı hediye ediyor. Muhabirin yaptığı doğru değil ama büyük bir komplo kurmak amacında falan da olmadığı aşikar." ifadesini kullandı. 

Altaylı şunları kaydetti:

"Tabii A Haber belli ki, anneyi ve kasabı sıkıştırınca onlar da korku ile suçu muhabire yıkıyorlar. Muhabir de hatasının kurbanı oluyor. Bu durumdan ben şunu anlıyorum. Demek ki, aslında memlekette tüm çocuklar her gün et yiyorlar, tüm çocuklara anaları babaları tablet alıyor. Türkiye’deki pahalılık ve yokluk sorunu çözülmüştür. Dağılabilirsiniz! Peki A Haber yaptığı onca manipülasyon, muhalifler aleyhine yaptığı onca düzmece haberi ne yapacak? Burada haberi manipüle eden muhabir bedeli ödüyor.  Orada ise muhtemelen ödül alıyordur. "

 

TIKLAYIN - HaberTürk, "Karne hediyesi et" haberini yapan muhabirin işine son verdi

TIKLAYIN - Kasapta mikrofon uzatılan çocuk: Annem karne hediyesi olarak et aldı

TIKLAYIN | "Karne hediyesi olarak kendisine et alındığı" söyleyen çocuğun annesi, Sabah'a konuştu: Fakir değiliz; evimiz, arabamız var

TIKLAYIN |  HaberTürk, "karne hediyesi et" haberinin ham görüntülerini paylaştı: "Ayazcığım 'annem karne hediyesi bana et aldı' der misin?"

TIKLAYIN | Yaptığı haber sonrası HaberTürk'ün işine son verdiği Fatmanur Boylu'dan açıklama: Vicdanım rahat, gazeteciliğimden eminim

Ne olmuştu?

HaberTürk'te Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) piyasaya taze karkas et satışı yapmayı planlaması hakkında yapılan haberde bir çocuğun söyledikleri gündem olmuş, karne günü bir kasapta muhabirin mikrofon uzattığı çocuk annesinin kendisine karne hediyesi olarak et aldığını söylemişti.

Kasapta muhabirin mikrofon uzattığı çocuğun, "Annem karne hediyesi olarak et aldı" diye cevap alması sosyal medyada konuşulmaya başlarken, Sabah gazetesine konuşan çocuğun annesi, "Yoksul oldukları ve o sebeple et yiyemedikleri bilgisi kesinlikle doğru değil. Her ay gelir tavuk et alırlar."  yorumunu yapmıştı.

Daha sonra Habertürk, et fiyatları ile ilgili tartışma konusu olan haberin oluşumunda gazetecilik etik ve ilkeleri açısından herhangi bir ihlal olup olmadığına yönelik inceleme ve soruşturma başlatıldığı bildirildi. Televizyon yönetimi, "Karne hediyesi et" haberiyle ilgili yapılan inceleme sonucunda, muhabir Fatmanur Boylu'nun işine son verdiğini bildirdi. 

Habertürk’ün karneye et haberi yaptıktan sonra işine son verdiği muhabir Fatmanur Boylu, "Vicdanım rahat; zira kendimden, yaptıklarımdan ve gazeteciliğimden eminim. Bugüne kadar yaptığım gazetecilik ilkesinin getirdikleri doğrultusunda yaptığım hiçbir haberden pişman değilim" dedi.

Habertürk haberin ham görüntülerini paylaştı.