Politika

Fatih Altaylı'dan "ehliyet itirafı" yorumu: Murat Kurum, muhtemelen "Ben de kaçak evde oturuyorum” diyen Erdoğan'ı örnek alıyor

11 Mart 2024 11:57

Gazeteci Fatih Altaylı, Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum'un "Ehliyetsiz araba kullandım" itirafına tepki göstererek, bunun bir "gaf" değil sorun olduğunu belirtti. 

Kurum, Habertürk’te Mehmet Akif Ersoy’un sunduğu Nedir Ne Değildir Özel’in konuğu oldu. Kurum, Ersoy’un “Küçükken hiç yaramazlık yaptınız mı?” sorusuna; "Bir kere şey aldım. yaramazlık dersek eğer ehliyet almamıştım ama araba kullanmayı biliyordum" yanıtını verdi. Kurum, Ersoy’un “Yapmamışsınızdır onu bence” tepkisine gülerek, "Yaptım. Ehliyetsiz araba kullandım" diye yanıt verdi.

TIKLAYIN - Murat Kurum canlı yayında itiraf etti: Ehliyetsiz araba kullandım

Kurum'un açıklamaları gündem olurken, gazeteci Fatih Altaylı da tepki gösterdi. Altaylı'nın yazısı şöyle:

"Magazin ağırlıklı geçmesi istenen programda Kurum’u sempatik göstermek için sorulduğu izlenimi uyandıran bu soruya Kurum’un “Ehliyetim olmadığı halde otomobil kullanırdım” yanıtını vermesi gaftan öte bir şeydir.

Türkiye günlerdir ehliyetsiz bir sürücünün yaptığı kazayı ve öldürülen bir çocuk babası kişiyi konuşur, sürücüyü lanetlerken bir siyasetçinin “Ben de ehliyetsiz araba kullandım, ben de ehliyetsiz araba kullandım” diye ortaya atılması gaftan öte bir soruna işaret etmektedir.

Murat Kurum muhtemelen, pek de favori gösterilmediği bir seçimde, “Ben de kaçak evde oturuyorum” itirafında bulunan ve sonrasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Recep Tayyip Erdoğan’ı örnek almakta ve bu itirafta samimi olursam kazanırım diye hesap yapmaktadır.

Ancak Erdoğan’ın itirafı İstanbul’da kaçak binalarda oturan yüzbinlerce kişi ile “empati” kurmasını sağlamış, “Halden anlar, bizim evlere dokunmaz” algısı yaratmıştır.

“Ben de ehliyetsiz otomobil kullanırdım” itirafının, hele hele daha birkaç gün önce bir insanın ölümüne neden olmuş bir suçken, kimse ile empati kuracak bir durumu yoktur.

Programın sunucusu Mehmet Akif Ersoy bile dayanamayarak Kurum’u kurtarmaya çalışmış ve “Yok canım öyle bir şey yapmamışsınızdır” demek zorunda kalmıştır. 

Kurum ise ısrar ve inatla “Yaptım işte yaptım, yaptım” demiştir.

Latinlerin “Hata insanlara mahsustur” sözünden yukarıda bahsettik.

Hatayı tekrarlayanlar için bunun devamı da vardır. “Perseverare diabolicum” derler.

Ama ben yine de hatayı sık sık tekrarlayanlar için bu söze Latinlerin değil Türklerin yaptığı eklemeyi tercih ederim."

Yazının tamamını okumak için tıklayın