Gündem

Fatih Altaylı'dan Bakan Varank'a: Ortada pandemi yokken aşı çalışmalarına başlamış olmak müthiş ötesi bir öngörü

Varank, "30 Ocak 2020'de yerli aşı için gönüllü olacağıma söz verdim" demişti

19 Nisan 2021 09:31

HaberTürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı, yerli aşı için gönüllü denek olan ve kendisine yönelik "Her lüzumsuzluğa cevap vermem ama gönüllülerin aklını karıştırmak isteyen bu çok bilmişe cevap vereceğim. 30 Ocak 2020’de aşı geliştirmek isteyen hocalarıma başardıklarında gönüllü olacağıma söz verdim. O günden beri aşı yaptırmadan bekledim, yerli vlp aşı faz-1 gönüllüsü oldum" diyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a yanıt verdi. 

Altaylı, yazısında "Nazik yanıtı için kendisine teşekkür ederim. Beni lüzumsuzlar sınıfına sokmadığı için ve çok bilmiş diyerek iltifat ettiği için. Sağ olsun. Ben de onun her tarafa yetişmeye çalışan çalışkan tavrını çok takdir ediyorum. Ancak yine de kendimi bilmiş sınıfına sokamam. Öğrenmeyi seven, mümkün olduğunca bilmeye çalışan demek daha doğru olur. Ama şunu da söyleyeyim, öğrendiğim her yeni şey, bilmediğim 1000 şeyi daha gösteriyor bana. O yüzden kendime bilmiş diyemem. Bilmemiş derim. Gönüllülerin kafasını karıştırma ithamı ise yerinde olmamış. Tam aksine bir yılı aşkın bir süredir pandemi konusunda kafaları netleştirmeye çalışıyorum elimden geldiğince. Aşı olanların sayısı arttıkça, özellikle faz 3 çalışmalarının giderek zorlaşacağını, yerel ve uluslararası denekler bulmanın güçleşeceği bir sır değil. Kendisini de bilime destek olan bu tavrı için ayrıca kutluyorum" dedi. 

Altaylı, "Ama asıl kutlanması ve hatta kutsanması gereken Gürsel çifti. Bana verdiğiniz yanıtta, 30 Ocak 2020’de Gürsel çiftine aşı çalışmalarında denek olma sözü verdiğinizi belirtmişsiniz. Bu gerçekten kutlanması gereken bir öngörü. Çünkü biliyoruz ki, Covid-19 2019 Aralık ayında Çin’in Vuhan eyaletinde ilk kez görüldü. Dünya Sağlık Örgütü ise bunun bir “küresel salgın” olduğunu 11 Mart’ta ilan etti. Bu durumda daha ortada bir pandemi yokken, Çin dışında bu hastalığa rastlanmamışken ya da rastlandığı açıklanmamışken bunun aşısını bulma çalışmalarına başlamış olmak müthiş ötesi bir öngörüdür. Aşı çalışmalarına 24 Ocak 2020’de başladığını açıklayan Biontech’in patronu Uğur Şahin ile hemen hemen aynı anda hatta belki ondan da önce bunun bir pandemi olacağını hissetmek ve aşı çalışmalarına başlamak alkışlanmaya değer" ifadesini kullandı. 

TIKLAYIN - Fatih Altaylı: Bakan Varank aşı olmamış mıydı?

TIKLAYIN - Bakan Varank'tan Fatih Altaylı'ya: Her lüzumsuzluğa cevap vermem ama gönüllülerin aklını karıştırmak isteyen bu çok bilmişe cevap vereceğim

Ne olmuştu?

HaberTürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın yerli aşı için gönüllü denek olmasına ilişkin olarak, "Gürsel çiftinin VLP aşısının Faz 1 çalışmalarında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da gönüllü denek olmuş Doğrusu şaşırdım. Çünkü bildiğimiz kadarı ile bakanlar daha önce aşılanan grup içindeydiler. Bakan Varank bu hakkını kullanmadı ve şimdiye dek aşı olmadı ise ilginç. Yok eğer aşısını oldu ise şimdi başka bir aşı çalışmasına denek olması mümkün değil, doğru da değil.  Çünkü daha önce aşı olmuş olmak Faz 1 çalışmasını bozacak bir durum." yorumunu yapmıştı.

Varank, Altaylı'nın yazısına, "Her lüzumsuzluğa cevap vermem ama gönüllülerin aklını karıştırmak isteyen bu çok bilmişe cevap vereceğim. 30 Ocak 2020’de aşı geliştirmek isteyen hocalarıma başardıklarında gönüllü olacağıma söz verdim. O günden beri aşı yaptırmadan bekledim, yerli vlp aşı faz-1 gönüllüsü oldum" yanıtı vermişti.