Politika

Fahrettin Altay-Narlıdere metrosu hizmete girdi, Tunç Soyer "Bir teşekkürü çok görenlere sitem ediyorum" dedi

Narlıdere Metrosu, Narlıdere güzergahındaki Fahrettin Altay-Narlıdere Kaymakamlık istasyonları arasında ön işletim sürecinde 15 dakikalık sefer planı uygulanacak

24 Şubat 2024 19:44

Raylı sistem yatırımlarına son 5 yılda büyük hız kazandıran İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 287 milyon Euro yatırımla tamamladığı Fahrettin Altay-Narlıdere Metrosu, hizmete girdi. Metronun ilk seferine katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP'den yeniden aday gösterilmemesiyle ilgili, "İl kongresinde 522 delegenin 508’inin oyuyla en yüksek desteği alana, bu kadar çabaya, onlarca esere bir teşekkürü çok görenlere buradan sitem ediyorum" dedi.

Metronun ilk seferinde Başkan Tunç Soyer'e, CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, CHP İzmir Milletvekili Rıfat Nalbantoğlu, ilçe belediye başkanları, ilçe belediye başkan adayları ve çok sayıda davetli eşlik etti.

Sefer sırasında ANKA'ya konuşana İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "287 milyon euroluk dev bir yatırım İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kaynaklarıyla gerçekleştirilen yeni metro hattımızın açılışını yapıyoruz. 7.2 kilometrelik bu güzergah İzmir trafiğine rahat bir nefes aldıracak. Hem daha temiz hem daha ekonomik hem de çok daha çağdaş bir ulaşım ağı yaratmış oluyoruz" dedi.

Sefer aralığı 15 dakika, 7 istasyon

Narlıdere Metrosu, Narlıdere güzergahındaki Fahrettin Altay-Narlıdere Kaymakamlık istasyonları arasında ön işletim sürecinde 15 dakikalık sefer planı uygulanacak. İlerleyen dönemde bu sürenin kısalması planlanıyor. 

Fahrettin Altay-Narlıdere Metro hattında sırasıyla; Balçova, Çağdaş, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Narlıdere, Şehitlik ve Kaymakamlık istasyonları yer alıyor. Günlük yolcu sayısının ortalama 170 bin olması öngörülüyor. Balçova ve Kaymakamlık istasyonlarında 219 araç kapasiteli iki ayrı otopark da yer alıyor.

Tunç Soyer

Soyer: Hükümetin İzmir’e layık gördüğü raylı sistem yatırımı yalnızca 3 bin lira

Açılışta söz alan Tunç Soyer ise belediye başkanı olduğu günden bugüne bir çok projeye imza attıklarını söyledi. "Hep birlikte İzmir için yüreğimizi ortaya koyduk. Koşullar ne kadar zor olursa olsun mazeret değil, icraat ürettik" diyen Soyer, şöyle devam etti:

"Ve bugün alnımız ak, başımız dik diyoruz ki: Söz verdik, yaptık. 5 yıl önce, seçim beyannamemizde, 165 projemizi gerçekleştirmeyi vadetmiştim. Bu projeleri yüzde 87'lik bir oranda tamamlamış üzerine bir de 15 proje eklemiş ve bu oranı gerçekleştirmiş tek belediye başkanı olmaktan büyük gurur duyuyorum.  Uluslararası alanda sahip olduğumuz itibar ve İzmir duruşuyla, 5 yılda uluslararası finans kuruluşlarından en fazla finansman getiren belediye olduk. Ya bir yol bulduk ya da bir yol açtık."

Hükümetin tavrına da dikkat çeken Soyer, "İzmir'i bilenler bilir... Bu şehirde Ulaştırma Bakanlığına ait tek bir 'U' harfi yok. Onun yerine, kendi metro hattını, sadece kendi imkanlarıyla yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi var. Biz, Türkiye’de son 5 yılda raylı sistemlere bütçesinden en büyük oranı ayıran belediyeyiz. Sadece 5 yıllık görev sürem boyunca İzmir’de 952 milyon Euro'luk raylı sistem yatırımı yaptık, yani bugünkü rayiçle 31 milyar lira. Peki bu 5 yılda merkezi hükümetin İzmir’e layık gördüğü raylı sistem yatırımı ne kadar biliyor musunuz? Yalnızca ama yalnızca 3 bin lira" dedi.

Sitem etti

Öte yandan, parti yöneticilerine de sitem ettiğini dile getiren Tunç Soyer, "Aşığı olduğum bu güzel şehrin güzel insanları, elbette bu kadar emeğe partinizden ve yoldaşlarınızdan bir takdir beklersiniz. İzmir CHP İl Kongresi'nde kapalı oylamada 522 delegenin 508’inin oyuyla en yüksek örgüt desteğini alana, başarılarıyla uluslararası alanda en yüksek makama getirilene, anketlerde birinci çıkana, bu kadar çabaya, devrim niteliğindeki onlarca esere bir teşekkürü çok görenlere buradan sitem ediyorum. Canları sağ olsun. Bu yoldaki en büyük ödül siz değerli İzmirli hemşerilerimin takdiridir" diye konuştu.