Bilim / Teknoloji

Facebook, verileri kullanıcılardan satın alacak

Uygulama, AppStore’da yer almayacak

12 Haziran 2019 15:22

T24 Dış Haberler / Çeviri: Aylin Şener

Facebook, Apple’ın "Facebook Research" uygulaması nedeniyle aldığı sert önlemler sonrasında, “Study” isimli benzer bir uygulamayı tekrar piyasaya süreceğini açıkladı. “Study” uygulamasıyla Facebook, kullanıcıların rakip uygulamaları kullanım verilerini uygulamayı indirenlerden satın alacak.

The Guardian'ın aktardığına göre kullanıcılar, uygulamayı indirdikten sonra hangi uygulamaları indirdikleri, hangi özellikleri kullandıkları ve hangi uygulamada ne kadar zaman harcadıkları gibi verileri Facebook’a iletmiş olacak.

“Study” uygulamasına sadece 18 yaş üstü kullanıcılar erişebilecek. Kullanıcıların kullanım verilerine olan talebi konusunda daha şeffaf davranmaya çalışan Facebook’un bu uygulaması, Apple ile yaşanan “Onavo Protect” ve “Facebook Research” krizinden sonra AppStore’da yer almayacak.

Ocak ayında Facebook, 13-35 yaş arası kullanıcıların kişisel verilerini paylaşmaları durumunda 20 dolara kadar bir ödeme aldığı Facebook Research uygulamasını piyasaya sürdü. Apple’ın güvenlik düzenlemelerindeki bir açıklıktan yararlanarak bu uygulamayı piyasaya sürdüğü iddia edildi. Apple, Facebook uygulamaları için sert önlemler aldı.

Ne olmuştu?

2018’in Haziran ayında Facebook’un Onavo Protect isimli uygulama aracılığıyla tüm kullanıcıların verilerini kendi sunucularına yönlendirdiği ortaya çıkmıştı. Apple’ın “Kullanıcıların kullandığı uygulamalar hakkındaki bilgilerin reklam ve pazarlama amacıyla kullanılması”nı yasaklayan yeni kurallar yürürlüğe koymasıyla, Onavo Protect AppStore’dan kaldırılmıştı.