Gündem

FAA: Uçuş sırasında gövdesinden parça kopan 40 Boeing 737 MAX 9 uçağının denetimi tamamlandı

17 Ocak 2024 21:16

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), Boeing 737 MAX 9 uçağının gövdesinden uçuş sırasında bir parçanın kopması olayıyla ilgili ilk 40 uçağın denetiminin tamamladığını duyurdu.

ABD'de Alaska Hava Yollarına ait Boeing 737 MAX 9 tipi yolcu uçağı, 5 Ocak akşamı havadayken gövdesinden bir parçanın kopması nedeniyle acil iniş yapmıştı. Olayın ardından FAA, THY ve Alaska Havayolları uçakların seferlerini geçici olarak durdurmuştu. 

FAA'dan yapılan açıklamada, 171 adet Boeing 737 MAX 9 uçağının yere indirilmesi kararının alınması sonrasında, alt yüklenici Spirit AeroSystems'in de dahil olduğu Boeing'in üretim uygulamalarının ve üretim hatlarının araştırıldığı aktarıldı.

Geçen hafta, FAA'nın Boeing 737 MAX 9 uçaklarının denetim ve bakım süreci gerekliliklerinin duyurulduğu anımsatılan açıklamada, bu sürecin bir parçası olan ilk 40 uçağın denetiminin tamamlandığı, idarenin bunlardan elde edilen bilgileri kapsamlı bir şekilde inceleyeceği kaydedildi.

Açıklamada, söz konusu uçakların, FAA'nın güvenlik gerekliliklerini karşılayan inceleme ve bakım sürecinin nihai onayına kadar yerde kalmaya devam edeceği belirtilerek, onay sonrasında yerde duran her 737 MAX 9 uçağının uçmadan önce bu süreçlerden geçmesinin gerekli olacağı vurgulandı.

Boeing 737 MAX 9'un yeniden hizmete başlayacağı zamanı yolcuların güvenliğinin belirleyeceğine dikkat çekilen açıklamada, Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulunun olayla ilgili soruşturmasının devam ettiği belirtildi.

Ne olmuştu?

ABD'de Alaska Hava Yollarına ait Boeing 737 MAX 9 tipi yolcu uçağı, 5 Ocak akşamı havadayken gövdesinden bir parçanın kopması nedeniyle acil iniş yapmıştı.

Oregon'dan Kaliforniya'ya giden uçak kalkıştan yaklaşık 35 dakika sonra acil iniş yapmak zorunda kalırken, gövdeden parçanın koptuğu bölümde yolcu bulunmadığı bilgisi verilmişti.

Alaska Hava Yollarından yapılan yazılı açıklamada, uçağın 171 yolcu ve 6 kabin görevlisiyle güvenli şekilde indiği kaydedilmişti.

Açıklamada, 737 MAX 9 tipi 65 uçağın incelenmesi için geçici olarak kullanım dışı bırakılacağı belirtilerek, incelemelerin birkaç gün süreceğinin tahmin edildiği bildirilmişti.

FAA, Boeing 737 MAX 9 uçaklarının, operatörler gerekli denetimleri tamamlayana kadar uçurulmayacağını duyurmuştu.

TIKLAYIN - Japon havayollarına ait Boeing, kokpit camında çatlak görülünce kalkış yerine döndü

TIKLAYIN - Uçak havadayken gövdesinden parça kopmuştu: ABD, Boeing hakkında soruşturma başlattı

TIKLAYIN - 737 Max 9 krizi Boeing'i batırabilir mi, son kaza uçak tasarımlarıyla ilgili ne anlatıyor?

TIKLAYIN - Boeing, 737 Max 9 uçağındaki 'hatasını kabul etti'

TIKLAYIN - THY'nin İran'da kalan Boeing 737 Max 9 uçakları, ülkeden ayrıldı

TIKLAYIN - ABD'de bir öğretmen kayıp Boeing uçağı parçasını evinin arka bahçesinde buldu

TIKLAYIN - ABD, denetimler tamamlanana kadar "Boeing 737 MAX 9" tipi uçakların uçmayacağını bildirdi

TIKLAYIN - Boeing 737 Max 9: United Havayolları, bu tip uçaklarında gevşek cıvatalar buldu

TIKLAYIN - FAA ve THY'nin ardından Alaska Havayolları'ndan da uçuş sırasında gövdesinde parça kopan "Boeing 737 MAX 9" tipi uçaklara yasak!