Sağlık

Evcil hayvanlarınızın vücudunda yaşayan tehlikeli parazitler

31 Mayıs 2024 08:32

T24 Dış Haberler

Hayvanların vücutlarından alınan parazitlerin mikroskobik görüntüleri, tenyaları, yuvarlak kurtları ve diğer parazitleri tüm kanlı ayrıntılarıyla 180 kata kadar büyütülmüş olarak gösterdi. 

Tenyalar, evcil hayvanların bağırsaklarının iç yüzeyine tutunarak uzun şerit benzeri gövdeler geliştirerek ishal, enerji eksikliği, kilo kaybı ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli semptomlara neden oluyor. 

Nadir durumlarda, tenyalar ve yuvarlak kurtlar insanları da enfekte edebilirken; yuvarlak kurtların potansiyel olarak çocukların görme yeteneğinde ciddi hasara neden olduğu da biliniyor. 

Kancalı kurtlar ortalama bir ila iki santimetre uzunluğunda olup, evcil hayvanların sindirim sistemlerinde yaşar. İnsanları deriden, çoğunlukla ayaklarından geçerek enfekte edebilirler.

Görüntüler, evcil hayvan solucanı tedavi markaları Drontal ve Dronspot tarafından yayınlandı ve ödüllü bilim ve doğa fotoğrafçısı Dr David Maitland tarafından taramalı elektron mikroskopları kullanılarak çekildi.

Maitland, "Kedinizin risk düzeyini kontrol etmek ve onları düzenli olarak solucanlardan arındırmak önemlidir; kediniz dışarı çıkmasa bile yine de solucan toplayabilir. Bu, evdeki diğer evcil hayvanlardan, insanların ayakkabılarında solucan yumurtalarının taşınmasından ve pireler tenya yumurtaları içerebildiğinden, bakım sırasında pirelerin yutulmasından kaynaklanabilir." dedi. 

Çalışma aynı zamanda kedi sahiplerinin yüzde 37'sinin kedilerine düzenli olarak kurtçuk giderici ilaç vermediğini ortaya koyarken, ankete katılanların yüzde 45'i evcil hayvanlarındaki parazitleri ortadan kaldırmanın yapılacaklar listesinin başında olmadığını itiraf etti.