Yaşam

Evcil hayvanlarınız evin içinde çılgınca koşuyorsa, sakın önüne çıkmayın

"Ani enerji patlamaları bastırılmış enerjiyi serbest bırakmanın ve stresi azaltmanın bir yoludur"

T24'ün Hulki'si

10 Ağustos 2022 15:02

T24 Yaşam

Köpek eğitmeni Gamze Aral; neredeyse yere basmadan tüm salonu koltukların üzerinde hızlıca koşarak, etrafında daireler çizerek ve ok gibi bir koridora bir koltuğa, odadan odaya hızlı geçiş ve ani koşma ataklarıyla her kedi/köpek sahibinin bir gün karşılaşabileceğini ifade etti.

Aral, genellikle anlam veremediğiniz bir anda başlayıp birkaç dakika boyunca köpeğinizi durduramadığınız bu enerji patlamalarına “Zoomies” dendiğini belirtti.

Aral’ın Oksijen Gazetesi’nde yer alan yazısının devamı şöyle:

Ben yazı içerisinde Zoomies’ten ‘atak’ ya da ‘enerji patlaması’ olarak bahsedeceğim. Atak kelimesi gözünüzü korkutmasın. Bahsettiğim bu deli deli koşma hali ve hayvanlar için normal bir davranıştır.

Sizi duymaları imkânsız

Bu ataklar esnasında kedi ve köpekler panik halde, nefes nefese kalacak kadar koşarken ne sizi duyarlar ne de kendilerini kollarlar. Bazıları kuyruklarını kovalayarak daireler çizerken, bazıları da popolarını aşağı indirerek çok hızlı koştururlar. Bu esnada düşebilir, çarpabilir, kendilerini sakatlayabilirler ve sizi dinlemezler. Davranış, kendilerini bir anda bir yere bırakmalarıyla son bulur. Sanki hiç kudurmamış kadar sakinleşip ardından uykuya dalabilirler.

Atakların vakitleri de var!

Özellikle yavrularda 8-9 aylara kadar yoğun olarak karşılaşabilirsiniz. Heyecan bu atakları tetikler. Akşam saat 6-7 civarında, herkesin eve gelmesinin ardından, yürüyüşten geldikten sonra, tuvaletleri geldiğinde ve banyo sonrasında bu atakları daha net gözlemlersiniz. 

Ani enerji patlamaları bastırılmış enerjiyi serbest bırakmanın ve stresi azaltmanın bir yoludur. Sadece kedi ve köpeklerde değil, doğada yaşayan birçok hayvanda da içgüdüsel olarak görülür. Kaygının ve stresin arttığı durumlarda daha sık görülmeye başlanır. Karakter, yatkınlık ve tetikleyici faktörler de etkilidir. Köpeğiniz yeterli egzersiz yapıyor bile olsa bu atakları yaşamayacak anlamına gelmiyor. Her köpek yaşayacak diye de bir şey yok tabi. Bazı köpeklerde ise bu ataklar doğrudan az egzersiz yapması, yeterli zihinsel uyarım almaması, çevresel zenginleştirmenin yetersiz olması, stresinin yükselmesi ve sıkılması ile ilgilidir.

Heyecanlarını artırmayın

Kedi ve köpeklerinizin evde bu çıldırma anlarında onları kovalamayın, önünü kesmeye çalışmayın. Bu onları daha da aktifleştirir ve sizden kaçmak isterken kendilerine zarar verecek kontrolsüz sıçramalar yapabilirler. Sizi dinlemeyeceği bu anda onları durdurabilmek için bağırmak ve hızlı hareket etmek de onların heyecanını artırır. Durduğu anda kızmak ve cezalandırmak bu çıldırma anlarını sonlandırmaz. Onun yerine köpeğinizin enerjisini yönetebilecek uygun aktiviteler planlayabilirsiniz. 

Yavru köpeğin bu çılgın hallerine gülüp eğlenmek, bunu kovalamaca oyununa çevirmek köpeği daha da yükseltir. Hatta “gel” komutuna karşı da köpeğinizi duyarsızlaştırmaya başlar. Çünkü eğlenceli olan gelmek değil kaçmaktır. Bu anlarda iç mekânda yüksekten atlama, kaygan zemin ve merdiven risk oluşturur. Dış mekânda ise köpeğinizi kayışsız gezdiriyor olmanız ani gelişen bu ataklarda köpeğinizin başına üzücü bir durum gelmesiyle son bulabilir. Köpeklerinizi kayışsız gezdirmeyin.”