Çevre

Eskişehir'de altın madenine karşı direniş: Seçimden önce iptal dediler; seçim bitti yeniden başladılar

28 Temmuz 2024 16:23

Eskişehir'de Alpagut ve Atalan Mahallesi sakinleri, bölgeye yapılmak istenen altın-gümüş madeni projesine tepki gösterdi. Mahalle sakinlerinden Mehmet Bayrak, “Buraya faydası olmaz, zararı olur. Siyanür de varmış. Burada sebze olmaz. Seçimden önce durdurdular 'iptal ettik' dediler. Seçim bitti yine başladılar” diye konuştu.

Sondaj çalışmaları neticesinde Eskişehir’de altın-gümüş madeni bulan Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır Maden, Çevresel Değerlendirme Raporu (ÇED) için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru yaptı. Cengiz Holding 15 Ağustos’ta halkın bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilecek.

Eskişehir’in Mihalgazi ve Tepebaşı ilçelerine bağlı Alpagut ve Atalan Mahallelerinde yaşayan vatandaşlardan Melek Kısa maden ocağı ile ilgili şunları söyledi:

“Burada herkes geçimini tarlada, bahçede çalışarak sağlıyor. Bizim topraklarımız o kadar çok değerli ki. Mesele maden meselesi A partisi, B partisi değil. El ele verelim bu madene karşı olalım diyorum. Herkesi de madene karşı olmaya davet ediyorum. Karnımızı bu topraklarda doyurduk. Üstü altından daha değerli. 12 ay üretim yapıyoruz. İstanbul’un tüm meyvesini, sebzesini buradan sağlıyoruz. Biz madene karşı değiliz. Hiçbir yerde olmayan iklime sahibiz biz burada. Yarın öbür gün hasatları para etmeyecek buranın maden olursa. Eskişehir’e göç başlayacak.”

"Toprak geçim kaynağımız"

Zeynep Yentir ise toprakların geçim kaynağı olduğunu ve madenin gençlerin göç etmesine neden olabileceğini belirterek; “Geçim kaynağımız buralar. Maden olmasını istemiyoruz. Halimiz harap. Gençlerimiz gidecek. Geçim kaynağımız olmayacak. Sebze, nar var, buralarda ama bir şey olmayacak. Tere, marul, tatlı tere onlarla geçiniyoruz kışın" dedi. 

"İstihdam olmaz, ölüm olur"

Mahale sakini Mehmet Bayrak, seçimden önce maden ocağı projesinin iptal edildiğini fakat seçimden sonra tekrar gündeme geldiğini ifade etti. Bayrak şunları söyledi:

“Buraya faydası olmaz, zararı olur. Siyanür de varmış. Burada sebze olmaz. Seçimden önce durdurdular iptal ettik dediler. Seçim bitti yine başladılar” diye konuştu.

Muhammed Ay ise madenin istihdam değil ölüm getireceğini söyleyerek, “İstihdam olmaz ölüm olur. Burası Nallıhan’a kadar biter. Karadeniz de biter. Bu siyanürün gidecek yeri yok. Buharlaşacak Nallıhan’a gidecek. Yağmurla çoğalacak Adapazarı’na kadar gidecek" dedi. 

 "Madenciler, ikna etmek için vatandaşa et dağıttı"

Mustafa Çalışkan, madencilerin vatandaşları ikna etmek için et dağıttını anlatttı. Maden ocağının tarımı bitireceğini belirten Çalışkan şöyle devam etti:

 “Alpagut’ta 50 kişi var tarla satacak para kazanacak. Bu madenciler bayramda vatandaşın cebini karnını doyurdu. Çuvalla et verdiler. Gözümle gördüm. Vatandaşları doyurdular. Et de verdiler, malzemede verdiler, para da verdiler. Vatandaşı kandırmak için her şeyi yaptılar. Ne gerekiyorsa yapalım. İmza toplayalım. Burada hayır diyoruz akşam eve gidince cebi dolunca kimse kalmıyor. Tarım bitecek. İnsan da kalmayacak. İçtiğimiz su zehir, yediğin şey zehir. İnsan mı kalacak? Şimdiden gereği neyse yapalım yaptıralım.” (ANKA)